Branimir Glavaš
0

"Haški tribunal bi me oslobodio krivice"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Branimir Glavaš, kojeg je sud u Hrvatskoj osudio na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Srbima u Osijeku 1992. godine, izjavio je kako bi više volio da mu je suđeno u Hagu jer bi "bilo poštenije i pravednije".

"Kamo sreće da me je zatražio Haški tribunal i da je proces vođen u Hagu. Suđenje bi mi bilo poštenije i pravednije, a zasigurno bi već bilo okončano oslobađajućom presudom", rekao je Glavaš.

Glavaš, koji je uoči izricanja desetogodišnje kazne zatvora pobjegao u BiH, ocijenio je da hrvatsko pravosuđe "funkcioniše na 'daljinsko' upravljanje politike, a u svim procesima od takozvanog državnog interesa daljinski upravljač je kod Ive Sanadera".

On tvrdi nevin i da je žrtva, kako je rekao, montiranog sudsko-političkog procesa iza kojeg stoji Sander, koga je optužio da je od Hrvatske "napravio mafijašku državu".

Glavaš je istakao da je spreman da mu se ponovo sudi u BiH, čije državljanstvo takođe ima, jer mu u Hrvatskoj nije pošteno suđeno, te da mu, kako je rekao, ne pada na pamet da leži u zatvoru.

On je rekao za beogradsku "Politiku" da je odlučio otići u egzil onog momenta kada je saznao da će mu presuda biti osuđujuća i to dvocifrenim brojem.

"Nisam želio da priuštim zadovoljstvo mom smrtnom neprijatelju Sanaderu da me hapsi po treći put", naglasio je Glavaš i ocijenio da je riječ o političkoj presudi koja, kako smatra, nema nikakve veze sa pravom i pravdom niti sa činjenično utvrđenim stanjem tokom glavne rasprave.

Glavaš je rekao da je trenutno na području Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije i traži rješenje trajnijeg smještaja, a paralelno radi na, kako je rekao, širenju istine o ovom montiranom političkom procesu.

Glavaš je 8. maja u Županijskom sudu u Zagrebu nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine u predmetima "selotejp" i "garaža".

U slučaju "selotejp" Glavaš se tereti da je izdavao naređenja za nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva srpskih civila na obali Drave, a žrtvsu bacane u rijeku ruku vezanih selotejpom.

U slučaju "garaža" žrtve su bile natjerane da piju sumpornu kiselinu.

Direktor Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je poslije izricanja presude da je Glavaš devedesetih godina prošlog vijeka bio "gospodar života i smrti" u Slavoniji, te da je i danas veoma moćan.

Štrbac je rekao da je prema "Veritasovim" podacima tokom 1991. i 1992. godine u istočnoj Slavoniji likvidirano više od 200 Srba i da se sva stradanja na tom području mogu dovesti u vezu sa Glavaševim aktivnostima.