Tajna posjeta
317

Haški sudija Carmel Agius sa Starog mosta bacio cvijeće u Neretvu

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Bivši sudija Haškog tribunala i budući nasljednik Theodora Merona na čelu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius bacio je sa Starog mosta u Mostaru simbolični buket cvijeća, a prije nego primi nagradu Mostar Peace Connection.

Agiusov boravak u Mostaru držan je u tajnosti zbog njegove nepopularnosti koju je u dijelu javnosti izazvao zbog činjenice d aje predsjedavao sudskim vijećem koje je donijelo odluku o presudi zločinačkoj šestorki tzv. Herceg-Bosne.

Agius je u Neretvu bacio cvijeće u društvu bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića, a nakon što su isto učinila četiri premijera koja danas borave u najvećem hercegovačkom gradu, Denis Zvizdić iz BiH, Alexis Tsipras iz Grčke, Zoran Zaev iz Makedonije i Duško Marković iz Crne Gore.

Mostar i BiH ovih dana kulturnim i političkim događajima obilježavaju 14. godišnjicu obnove Starog mosta kojeg je Hrvatsko vijeće odbrane srušilo u novembru 1993. godine.

Kulturni događaji kulminirali su nedjeljnim koncertom Mladean Vojičića Tife i Simfonijskog orkestra Mostar, a vrhunac političkih zbivanja zbivanja je susret četiri spomenuta premijera iz regiona.

Na ključnom susretu Zvizdića i Tsiprasa razgovarano je o napretku Grčke u kontekstu ekonomske krize i unapređivanju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom koji bi se mogao krunisati uspostavom aviolinije između Atine i Sarajeva.