{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Haški sud neće prebacivati predmete BiH"

S
10.4.2011. u 22:16
0
9
"Haški sud neće prebacivati predmete BiH"
0
"Haški sud neće prebacivati predmete BiH"
Nerma Jelačić
Haški tribunal neće prebacivati nijedan započeti predmet ratnih zločina ni BiH, niti bilo kojoj drugoj državi regiona, i oni će biti završeni u Hagu, potvrdila je portparol suda Nerma Jelačić.
Jelačićeva je rekla da se u Haškom sudu trenutno nalazi 36 predmeta u raznim fazama i do kraja će biti završeni u Hagu. Da li će i preostaloj dvojici haških bjegunaca, generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, biti suđeno u Haškom tribunalu, Jelačićeva kaže da to zavisi od toga da li će oni biti uhapšeni do juna naredne godine.

"Prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, kraj mandata Haškog suda je kraj 2014. godine. Ukoliko do juna naredne godine budu uhapšeni Mladić i Hadžić, sudiće im Tribunal, a ako budu uhapšeni poslije tog roka, sudiće im rezidualni mehanizam, koji će biti osnovan već naredne godine", objasnila je Jelačićeva.

Rezidualni mehanizam je međunarodno tijelo koje će završiti preostale poslove Haškog tribunala, a baviće se i zaostavštinom Tribunala, poput čuvanja arhivske građe i slično.

Ona je podsjetila da je Sud u prošlosti prebacivao predmete BiH. Prema njenim riječima, jedna grupa predmeta su slučajevi gdje je optužnica podignuta i potvrđena, a ljudi uhapšeni i sprovedeni u Hag, a druga grupa su predmeti koji su istražni i u kojima nije došlo do podizanja optužnica, najčešće iz razloga što Tribunal nije imao kapaciteta da procesuira sve te slučajeve.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je Haški tribunal ranije prebacivao predmete u BiH, ali da mu nije poznato da li će Tribunal i u budućnosti slati takve predmete u BiH.

Mersiha Čaušević-Podžić, šef Odjeljenja za odnose sa javnošću OEBS-a, koji je vršio monitoring sudskih procesa u BiH prepuštenih od strane Haškog tribunala, kaže da je OEBS mišljenja da je domaći pravosudni sistem sposoban da procesuira te komplikovane predmete, iako, kako navodi, postoje još mnogi problemi. Ona je dodala da je u izvještajima koje OEBS redovno objavljuje identifikovano desetak problematičnih područja, za koje se tvrdi da su sistemske prirode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: