Sud BiH
62

Hasečić o sudskoj presudi u slučaju "Štrpci": Najveći problem je što je komandant oslobođen

S. Š.
Bakira Hasečić (Foto: D. S./Klix.ba)
Bakira Hasečić (Foto: D. S./Klix.ba)
Sud BiH je danas prvostepenom presudom proglasio krivim sedmoricu zločinaca koji su počinili ratni zločin u Štrpcima 1993. godine, a nakon suđenja predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić je prokomentarisala sudsku presudu.
Koliko god kazna bila, Hasečić kaže da porodice žrtava nikada ne mogu biti zadovoljne, ali ipak mali osjećaj satisfakcije postoji.

"Najveći problem je što je oslobođen komandant Višegradske brigade Luka Dragičević pod čijom komandom se sve desilo. Ja sam bila šokirana kada je on oslobođen", kazala je Hasečić danas nakon okončanja suđenja.

Dodaje da se nada da će apelaciono vijeće i Dragičevića proglasiti krivin, te da će pravda biti zadovoljena.

"Ovo je jedan od najtežih slučajeva agresije Srbije na BiH, ubistva i likvadacije su se desili dvadesetorici putnika iz voza samo zato što nisu pripadali srpskom narodu", rekla je Hasečić.

Naglasila je koliko je važno što su zločinci uhapšeni i nisu uspjeli pobjeći u Srbiju, jer je, kako je rekla Hasečić, Srbija "utočište ratnih zločina i više nikada ih ne bismo imali pred sobom".

Podsjećamo, optuženi su Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović.

Oni su optuženi su za ubistva 20 putnika bošnjačke nacionalnosti u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici ove čete.