Kamerni teatar
166

Hasan Nuhanović promovirao treće izdanje knjige Zbijeg: Genocid se desio i prije jula '95.

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Hasan Nuhanović, ratni prevodilac u UN-ovoj bazi u Srebrenici, promovirao je treće izdanje svoje potresne knjige "Zbijeg", čije je prvo izdanje objavljeno prije pet godina.

"Povratna informacija od ljudi koji su čitali prvo i drugo izdanje bila je izuzetno dobra. Ovo je treće izdanje knjige, ona govori o onom regionu Podrinja, oko Srebrenice, odnosno o događajima koji su prethodili julu 1995. godine", kazao je Nuhanović.

Dodao je da knjiga ne govori o samom julu 1995. godine, odnosno o stvarima o kojima javnost u BiH i regionu uglavnom diskutuje svih ovih godina.

"Knjiga govori o onim događajima iz 1992. i 1993. godine o kojima se vrlo malo zna. To je jedan od razloga zbog kojeg sam napisao knjigu. Masovne egzekucije jula 1995. godine su zasjenile one događaje koje su tome prethodile. A masovne egzekucije su se događale, i genocid, i masovne grobnice, i spaljena sela, i silovanja i ubistva su bila i 1992. i 1993. godine", poručio je Nuhanović.

Podsjećamo, prva Nuhanovićeva knjiga "Pod zastavom UN-a" je dokumentarističkog tipa, a njegova druga knjiga "Zbijeg" zasnovana je zapravo na njegovim ratnim iskustvima do 1995. godine. Nuhanović je ranije najavljivao i svoju treću knjigu koja će govoriti o periodu iz jula 1995. godine.

Prije same promocije trećeg izdanja knjige "Zbijeg" Nuhanović je istakao da nije očekivao toliku pažnju medija, ali da je to vjerovatno zbog toga što se podudarilo s obilježavanjem 22. godišnjice srebreničkog genocida.

Emir Hadžihafizbegović, jedan od promotora knjige, kazao je da je "Zbijeg" jedna potresna knjiga i jedno malo remek djelo.

"Preporučujem svakome da pročita knjigu. Za one koji ne znaju, Jasmila Žbanić radi igrani film po dramaturgiji te knjige. Film tematizira jedan dan u holandskom bataljonu i oko bataljona. Ona je našla uporište u Hasanovoj knjizi", kazao je Hadžihafizbegović.