Novalićev šef kabineta
83

Hasan Ganibegović na suđenju u aferi "Respiratori" mijenjao iskaz: Prijećeno mi je zatvorom

N. V.
Osumnjičeni Fadil Novalić s advokaticama (Foto: T. S./Klix.ba)
Osumnjičeni Fadil Novalić s advokaticama (Foto: T. S./Klix.ba)
Na današnjem suđenju u aferi "Respiratori" svjedočio je bivši šef kabineta premijera Federacije BiH Hasan Ganibegović, koji je u velikoj mjeri promijenio iskaz u odnosu na one koje je davao ranije u Tužilaštvu BiH.

Njegovo svjedočenje je prekinuto nakon prvog seta dokaza s obzirom na to da je ponašanje Ganibegovića iznenadilo tužioce, a bit će nastavljeno na sljedećem ročištu, 13. oktobra.

Svjedok se uglavnom nije mogao sjetiti ni ranijih događaja, niti svojih izjava i komunikacija s drugim osobama pa ga je tužilac Džermin Pašić podsjećao na iskaze koje je ranije davao Tužilaštvu tokom provođenja istrage.

Jedna od izjava se odnosila na to da je premijer Fadil Novalić znao da će Fikret Hodžić poslati ponudu za respiratore i prije nego što je stigla u kabinet: "Fikretova ponuda se jednostavno pojavila u kabinetu, moguće da je to dogovoreno na nekom od ranijih sastanaka u Vladi FBiH kada sam i vidio Hodžića u zgradi. Premijer mi je samo najavio da će doći ponuda neposredno prije nego što je stigla".

Nakon toga je za ranije iskaze u Tužilaštvu BiH, koje je davao tokom istrage, Ganibegović rekao da ih je davao pod prisilom i prijetnjom hapšenjem, no ipak je potpisom tada potvrdio istinitost svega izečenog.

Sud BiH je zbog svega utvrdio da je svjedok zauzeo neprijateljski stav prema Tužilaštvu BiH i u skladu sa zakonom dozvolio im sugestivna pitanja.

Ganibegović je kao šef premijerovog kabineta iz političkih razloga savjetovao Novaliću da ne ulazi ni u kakve nabavke, odnosno to mu je rekao, kako je kazao, zbog toga što je već na meti javnosti zbog ranijih postupaka.

Također je kazao da ministri u Vladi FBiH pričaju "smiješnu priču" kada kažu da nisu znali da glasaju za izdvajanje novca za respiratore jer, kako navodi, upoznati su o svemu, bez obzira na to šta piše u tačkama dnevnog reda. Time on tvrdi da Novalić nije pokušao zamajavati ministre i skriveno im staviti nabavku respiratora na sjednicu Vlade FBiH.