Zbog nepoštovanja suda u Hagu
0

Hartmannova mora platiti kaznu od 7.000 eura

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas presudu za nepoštovanje suda bivšoj predstavnici za štampu haškog tužioca Florence Hartmann i novčanu kaznu od 7.000 eura koju je odredilo sudsko vijeće.

Sudsko vijeće je 14. septembra 2009. proglasilo Hartmann krivom za objavljivanje sadržaja i dvije odluke Žalbenog vijeća povjerljive prirode iz slučaja protiv Slobodana Miloševića. Objavila ih je u jednoj knjizi i članku iz 2007. i 2008. godine čiji je ona autor.

Glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte danas je naloženo da novčanu kaznu plati u dvije jednake rate, od po 3.500 eura, pošto je Žalbeno vijeće po svim osnovama odbacilo njenu žalbu na presudu.

Žalbeno vijeće je presudilo da prvih 3.500 eura treba da bude uplaćeno do 18. augusta ove godine, a ostatak iznosa novčane kazne do 18. septembra ove godine, navedeno je u današnjem saopćenju Žalbenog vijeća Haškog suda.

Apelaciono vijeće je odbacilo primjedbu Hartmann da je Tribunal već bio objavio informacije za koje je presudom utvrđeno da ih je nedozvoljeno objavila.

Vijeće je također odbacilo njene navode da joj je kao novinaru bila ugrožena sloboda izražavanja obrazloživši da je obaveza suda da garantira povjerljivost pojedinih informacija.

Optužnica protiv Hartmann za nepoštovanje suda podignuta je 27. augusta 2008. Ona se izjasnila da nije kriva, na saslušanju u novembru iste godine, a suđenje je održano u junu i julu 2009.