|

Hartmann: Presuda Šešelju je napisana

Hartmann: Presuda Šešelju je napisana
22
F
FENA
22.11.2014. u 13:03
33
komentara
22

dijeljenja
Hartmann: Presuda Šešelju je napisana Florence Hartmann (Foto: AFP)
Puštanje Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana, ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko "Delo" od subote Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva.
"Presuda je već napisana, a niko ne želi reći kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao slušati njeno čitanje", kazala je Hartmann.

Dodala je da Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu nije opravdano niti s aspekta ljudskih prava.

"Nikoga još nisu prijevremeno pustili na takav način. Svakome treba reći je li kriv ili ne. Niko ne želi umrijeti, a da ne dobije odgovor na to pitanje", rekla je Hartmann za slovenski list.

Slučaj Šešelj dokaz je da su u Haaškom sudu "potpuno neodgovorni ljudi" koji bi trebali odstupiti, zajedno s glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

"Oni su sasvim iznad svega, iznad međunarodnih standarda, iznad Vijeća sigurnosti UN-a, pa i iznad Boga", dodala je ironično Hartmann.

"Da sam na mjestu (hrvatskog predsjednika) Josipovića, ne bih pisala predsjedniku haškog suda Meronu nego članicama Vijeća sigurnosti, te
ih pitala šta se događa. Za rad suda plaćamo veliki novac, a u zamjenu dobivamo samo pokušaj revidiranja historije konflikta i prijevremeno puštanje jednog luđaka", kazala je Hartmann.

U osvrtu na stanje u Hrvatskoj u vezi s procesom pomirenja i suđenja u Haagu, Hartmann je ocijenila da se stvari "presporo pomiču" i da je "nacionalizma sve više".

"Toga ne bi bilo da nema straha od suočavanja s prošlošću", rekla je Hartmann, dodavši da je hrvatska akcija Oluja bila legitimna, ali da krivci za zločine koji su tokom i poslije nje počinjeni nisu kažnjeni.

"Ako neko progovori o tim zločinima, automatski se optužuje da se protivi akciji kojom je Hrvatska vratila kontrolu nad svojom teritorijom", navela je Hartmann u razgovoru za vodeći slovenski list.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...