{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Harland: Armija BiH dobijala oružje od Irana i Turske uz saglasnost SAD-a

F
16.7.2012. u 18:57
0
Harland: Armija BiH dobijala oružje od Irana i Turske uz saglasnost SAD-a
0
Harland: Armija BiH dobijala oružje od Irana i Turske uz saglasnost SAD-a
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, svjedok optužbe David Harland potvrdio je da je Armija BiH (ABiH) 1995. dobijala isporuke oružja iz Irana, Turske i sa Zapada, uz saglasnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
On je dodao da bi NATO udari na Vojsku Republike Srpske (VRS) u augustu te godine bili izvedeni i da nije bilo druge eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, koja je bila “okidač” za vazdušne napade, prenosi BIRN.

General Mladić, koji je prošlog četvrtka bio prebačen u bolnicu na preglede nakon što mu je pozlilo u sudnici, prisustvovao je suđenju, a u jednoj pauzi je stražarima pokazivao kako radi polu-sklekove, oslanjajući se na sto ispred sebe u sudnici.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Harland, koji je 1993. do 1995. godine bio zvaničnik za civilne poslove UNPROFOR-a i politički savjetnik komandanta “plavih šljemova” Ruperta Smitha, posvjedočio je da je Iran slao oružje u BiH preko Hrvatske, a “uz znanje SAD-a”.

“Hrvatska je te isporuke oporezivala tako što bi dio oružja zadržala. Takođe, na aerodrom u Tuzli su iz aviona u niskom letu bile spuštane isporuke oružja od pristalica sa Zapada i iz Turske”, izjavio je svjedok.

Vijeće sigurnosti UN-a, po riječima Harlanda, nije kaznilo kršenje sopstvenog embarga na isporuke oružja BiH, zato što su u te isporuke bile umiješane neke njegove članice.

Na sugestiju branioca Lukića, Harland je rekao i da je druga eksplozija na pijaci Markale, 28. augusta 1995., bila “izabrana” kao “okidač” napada avijacije NATO-a na položaje VRS-a, do kojih bi svejedno došlo zato što je u međunarodnoj zajednici sazrilo uvjerenje da se rat ne može okončati bez primjene sile protiv Mladićeve vojske, kako bi bosanski Srbi predali dio osvojenih teritorija.

“Markale su bile izabrane kao okidač. Da se nisu dogodile, VRS bi bila bombardovana nekoliko sedmica kasnije”, posvjedočio je Harland.

Ponavljajući da je u to vrijeme, kao i prethodnih ratnih godina, artiljerija VRS-a nasumičnom vatrom bez vojne svrhe “terorisala” stanovništvo Sarajeva, svjedok je odbacio tezu odbrane da su se srpske snage samo branile od ofanziva ABiH iz grada.

Prema optužnici koja Mladiću, bivšem komandantu VRS-a, na teret stavlja terorisanje civila u Sarajevu, u drugoj eksploziji kod pijace Markale, 28. augusta 1995. minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja ubila je 43 i ranila 75 građana.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Odgovarajući na unakrsna pitanja odbrane, Harland je potvrdio i da šest zaštićenih zona UN-a, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano, ali je naznačio da za taj posao nije bio nadležan UNPROFOR nego same zaraćene strane.

Svjedok je Mladića direktno optužio da je “ubio ili naredio ubistvo” komandanta ABiH u Žepi Avde Palića, nakon što je Palić u julu 1995. došao na komandno mjesto VRS-a radi pregovora o evakuaciji civila.

Pukovnik Palić je, kako je naveo, odbio da se sa svojim vojnicima preda, a zatim je bio odveden, da bi sutradan čuli da je mrtav.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 17. jula, kada bi trebala da svjedoči Christina Schmitz, medicinska sestra iz Njemačke koja je radila u Potočarima u julu 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: