BiH
4

Hariz Habibović oslobođen krivice za zločine nad srpskim civilima

Klix.ba
Državni sud oslobodio je krivice nekadašnjeg rezervnog policajca iz Stupara (općina Kladanj) Hariza Habibovića za učešće zločinima nad srpskim civilima u ljeto 1992. godine.

Habibović je oslobođen krivice da je u junu 1992. godine mučio i nečovječno postupao prema Ladimiru Dragiću, nezakonito pritvorenom civilu u prostorijama starog Mjesnog ureda u Stuparima, a koji je nakon zlostavljanja počinio samoubistvo.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je kazala da je Državni sud utvrdio da je Dragić "bio mučen i zlostavljan, što je dovelo do njegovog samoubistva“, ali da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je Habibović osoba koja je učestvovala u tom zločinu.

"Optužba je zasnovala postupak na iskazu Vitomira Andrića koji je jedini vidio zlostavljanje Dragića, stoga je Vijeće posebno cijenilo iskaz ovog svjedoka. Obzirom da je on preminuo, tokom suđenja je pročitan njegov iskaz dat Tužilaštvu BiH u kojem je rekao da je vidio Habibovića, ali je u iskazu datom 2005. u Kozluku dao potpuno drugačiji opis, kazavši da nije mogao vidjeti ko je zlostavljao Dragića obzirom da je prostorija bila mračna", rekla je Jesenković.

Prema riječima sutkinje Jesenković, Vijeće nije poklonilo vjeru iskazu svjedoka Andrića i zbog toga što nijedan od drugih svjedoka Državnog tužilaštva koji su tokom ljeta 1992. godine bili u Stuparima nije rekao da je od Andrića čuo bilo šta o zlostavljanju Dragića.

"Važno je napomenuti i da materijalni dokazi, odnosno knjiga evidencije, pokazuje da Habibović nije bio na patrolnoj dužnosti kada je Andrić doveden i na dan kada je izvršio samoubistvo", rekla je Jesenković.

Habibović je prvobitno bio optužen s još osmoricom bivših pripadnika vojnih i policijskih vlasti s područja Kladnja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, prenio je BIRN - Justice Report.