BiH
0

Haris Silajdžić primio delegaciju povratnika iz Zvornika

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas delegaciju povratnika iz Zvornika, koju su činili predstavnici udruženja, zemljoradničkih zadruga, te općinskih predstavnika.

Tokom razgovora predstavnici povratnika su informisali Silajdžića o odluci državne Komisije za povratak, kojom je vrlo mali iznos sredstava za održivi povratak dodijeljen povratnicima u Zvornik. Oni su također iznijeli probleme vezane za zastupljenost povratnika u lokalnoj upravi, te za ugroženost i nepovoljne uslove povratnika koji se bave privrednim aktivnostima.

Silajdžić je istakao važnost održivog povratka i izrazio opredjeljenje da su neophodni dodatni napori kako bi se sredstva namijenjena za povratak usmjerila na mjesta prema principu stvarnih potreba.

On je posebno istakao važnost podrške za privređivanje, kako bi povratnici mogli osigurati egzistenciju. Silajdžić je također naglasio važnost zastupljenosti svih konstitutivnih naroda u lokalnoj upravi, u skladu sa Odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.