BiH
581

Haris Silajdžić na Svjetskom samitu mira u Seulu

FENA
U organizaciji Svjetskog saveza religija za mir danas u Seulu počinje Svjetski samit mira, kojem prisustvuje više od 100.000 zvanica.

Na Samit su pozvani dr. Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Zoran Živković, bivši predsjednik Vlade Srbije.

Programom je predviđeno da dr. Silajdžić na Samitu učestvuje kao VIP govornik, pored Moritza Leuenbergera bivšeg predsjednika Švicarske, Emila Constantinescua, bivšeg predsjednika Rumunije, Marisol Espinoze Cruz, nadbiskupa Antonio Ledesme.

Svjetska konferencija religija za mir uvijek traži nove oblike približavanja, dijaloga, solidarnosti i suživota, te je stvaranje trajnih i pozitivnih promjena u svijetu ujedinjavanjem različitih zajednica diljem svijeta neophodan zadatak.

Predavači i delegati ovog svojevrsnog mirovnog plana za čovječanstvo su vodeći političari, glavne diplomate, vodeći vladini dužnosnici iz svih dijelova svijeta.

Na samitu će biti riječi o izazovima, odgovornosti i mogućnostima svjetskih lidera u izgradnji svjetskog mira, izgradnji pomirenja, primjeni kulturne diplomatije u međureligijskom dijalogu, mogućnostima rješavanja sukoba kompromisom, te ulozi ličnog i zajedničkog kao izvora snage identiteta i jedinstva.

Ovaj, do sada najreprezentativniji i najbrojniji Samit mira u svijetu će otvoriti Man Hee Lee, poznati zagovornik mira i predsjednik mirovnih organizacija HWPL, saopćila je Press služba Stranke za BiH.

Svjetski samit mira prati više od 1.000 novinara.