U užem izboru
813

Haris Silajdžić na listi kandidata za specijalnog izaslanika UN-a za Siriju

Klix.ba
Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ušao je u uži krug kandidata kada je riječ o izboru za specijalnog izaslanika Ujedinjenih Nacija za Siriju.

Nakon četiri godine rada, švedsko-italijanski diplomata Staffan de Mistura 17. oktobra je objavio da će krajem novembra napustiti poziciju specijalnog izaslanika UN-a za područje Sirije zbog privatnih razloga. Dan kasnije, njegov savjetnik za humanitarne poslove Jan Egeland također je najavio svoje povlačenje.

Prije njega ovu funkciju su obnašali alžirski diplomata Lakhdar Brahimi i bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan, prenosi IRIN.

Međutim, zanimljivo je istaći da su u uži krug nasljednika de Misture ušla trojica diplomata s prostora jugoistočne Evrope. Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov iz Bugarske te slovački diplomat koji rukovodi misijom UN-a za pomoć Iraku Jan Kubiš.

Također, neki nagađaju kako bi se na listi također mogao naći i Geir Pedersen, norveški ambasador u Pekingu koji ima podršku Kine i Zapada.

Ko god preuzme dosadašnja zaduženja de Misture imat će značajnu ulogu u procesu biranja svog sljedećeg humanitarnog savjetnika s obzirom na to da je Jan Egeland napustio svoju funkciju, a to će biti od izuzetne važnosti za rješavanje sirijskog pitanja.