Problem oko minibusa
21

Haris Gušić: GRAS će građanima omogućiti prijevoz, nije bitno na koji način

Piše: I. Č.
KJKP GRAS ranije je objavio Odluku o pokretanju postupka nabavke novih minibusa, koju potpisuje privremeni upravitelj tog preduzeća Haris Gušić, a iz koje proizilazi da postupak neće biti proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Vrijednost 22 nova minibusa je blizu 3.100.000 KM.

U Odluci se konstatuje da je KJKP GRAS izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama, jer usluge javnog prijevoza na području Kantona Sarajevo pružaju i druga privredna društva, aludirajući pri tome na Centrotrans.

Gušić je ranije kazao da nabavku minibusa najviše koči firma Sejari d.o.o. iz Sarajeva, što je direktor te firme Hasan Sarajlija negirao, kazavši kako nabavku koči onaj ko pokušava kupiti minibuse mimo Zakona o javnim nabavkama.

Odluka o pokretanju postupka nabavke novih minibusa
Odluka o pokretanju postupka nabavke novih minibusa

Gušić tvrdi da firma Sejari, koja je 54-postotni vlasnik firme Centrotrans, obavlja usluge javnog gradskog prijevoza u Sarajevu, aludirajući na to da im je u interesu da koče nabavku minibusa.

"Ni u jednoj njihovoj izjavi nisu spomenuli interes građana Sarajeva, kojima su potrebni minibusi i autobusi za prijevoz. Oni svugdje spominju samo svoj lični interes i interes svoje firme", kazao je Gušić demantujući navode Sarajlije.

Gušić je istakao da je njegov cilj da se nabave minibusi i da se građanima pruži prijevoz onakav kakav oni zaslužuju.

"Mi ne želimo da budemo zatočenici nekih procedura i drugih firmi čiji je interes čisto finansijski, a ne da prevezu putnike od jedne do druge tačke. Znači sve ono što oni rade, rade u ličnom interesu njihovih firmi, privatnih. GRAS želi samo da omogući prijevoz građanima", poručio je Gušić, dodavši da je to njegova dužnost kao glavnog menadžera GRAS-a.

Na pitanje da li će insistirati da nabavka minibusa bude završena po započetoj proceduri, Gušić je kazao da će upotrijebiti sve resurse kako bi građanima omogućili prijevoz.

"Želimo samo da građanima omogućimo da odu gradskim prijevozom na Komatin, na Mahmutovac, na Jarčedole i druga naselja. Taj cilj ćemo ostvariti. Put kojim ćemo to ostvariti je nebitan", istakao je Gušić za Klix.ba.

Pozvao je predstavnike firme Sejari d.o.o. da organizuju javnu raspravu u vezi navedenog problema nabavke minibusa.