Ruski ambasador u BiH
0

Harčenko: "Reforma po dogovoru domaćih političara"

SRNA
Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocanom Harčenko ocijenio je tokom razgovora sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem da je BiH potrebna ustavna reforma, koja bi trebalo da bude dogovor domaćih političara, predstavnika tri naroda.

Ljubić je ocijenio da BiH treba istinsku ustavnu reformu da bi postala funkcionalna i održiva država, pri čemu je neophodno ostvariti punu ravnopravnost konstitutivnih naroda, a što nije moguće u ovakvoj dvoentitetskoj podjeli, saopšteno je iz HDZ-a 1990.

Govoreći o ispunjavanju "pet plus dva" uslova i cilja za zatvaranje OHR-a, Ljubić je istakao da je  za BiH važno ispunjavanje ovih uslova i ciljeva, ali da to ne može BiH učiniti dovoljno funkcionalnom da bi mogla funkcionisati bez OHR-a.

Prema njegovim riječima, HDZ 1990 zbog toga smatra da OHR svakako treba ostati sve dok BiH ne dobije novi funkcionalan ustav, pa i na način razdvajanja OHR-a i specijalnog predstavnika EU.

Sagovornici su konstatovali da postoje uslovi za bolju privrednu saradnju i da je potrebno održavati redovniju komunikaciju.