BiH
359

Handanagić: Općini Stari Grad treba načelnik sa novim idejama i energijom

Klix.ba
Kandidat za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Suad Handanagić (SDA/SBB) ističe kako će uz pomoć viših nivoa vlasti za kratko vrijeme pokrenuti važne projekte i vratiti ponos građanima Starog Grada.

"Godinama sam radio u Općini Stari Grad kao pomoćnik aktuelnog načelnika, tako da odlično poznajem prilike i probleme kako na terenu tako i u administraciji. Nažalost, dok sam bio uposlenik nisam mogao djelovati drugačije od volje prvog čovjeka općine tako da su moje ideje i prijedlozi bili zanemareni. Zato sam donio odluku da prihvatim kandidaturu koalicije SDA-SBB i da kao načelnik općine pokrenem i realizujem projekte koji su od strateškog značaja za razvoj općine i ključni za bolji kvalitet života svih građana", ističe Handanagić.

Dodaje kako će Općina Stari Grad pod njegovim rukovodstvom maksimalno biti uključena u projekte koje pokreće Vijeće ministara i Vlada FBiH, a koje jedna lokalna zajednica može iskoristiti.

"Svjedoci smo da Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH pokreću investicione ciklus vrijedan nekoliko milijardi konvertibilnih maraka, a dio tih projekata će se naredne godine početi realizovati i u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo. Kada budem izabran za načelnika insistirat ću na što većem učešću Starog Grada u ovim projektima. Da bi do toga došlo potrebno je imati spremne projekte koji će biti atraktivni investitorima, a ja ću akcenat staviti na finansiranje izrade projektnih rješenja koja nisu jeftina, ali su neophodna", kazao je Handanagić.

Kandidat SDA/SBB-a ima i planove za brojne infrastrukturne projekte u Starom Gradu, ali i na poboljšanju sigurnosti građana i imovine.

"U rješavanju tih problema ću koristiti iskustva drugih, posebno onih koji su imali slične probleme i uspjeli pronaći efikasan model funkcionisanja, a primjer je grad Istanbul. Na radnom ručku sa Kadirom Topbasom, gradonačenikom Istanbula, s kojim sam se susreo tokom njegove službene posjete Sarajevu, glavne teme bile su javni saobraćaj i unaprijeđenje turizma", objašnjava Handanagić.

Naglašava kakao ima brojne ideje za rješavanje probelema sa saobraćajem u Starom Gradu.

"Cilj treba biti da jezgro Starog Grada bude rasterećen i zatvoren za saobraćaj, osim za javni gradski prevoz. To se može postići izgradnjom vijadukta i tunela kojim će se kompletan saobraćaj izmjestiti iz stare jezgre na padinske dijelove i uvezati se sa longitudinalama i transferzalama u Kantonu Sarajevo. Tako će se od npr. Vratnika do aerodroma voziti 10 minuta brzom zaobilaznom cestom, umjesto pola sata čemu svjedočimo svako jutro i svako popodne", kazao je Handanagić.

Predizborna kampanja za načelnika općine Stari Grad je od mnogih analitičara ocijenjena kao veoma neizvjesna i na momente "prljava". Handanagić ističe kako je on fokus u predizbornoj kampanji držao na pozitivnim idejama i projektima koje planira realizirati.

"Iako mi vodimo pozitivnu kampanju bez "blaćenja" drugih kandidata, nažalost ovu izbornu kampanju obilježio je niz nemilih događaja koje su Stari Grad stavile u negativan kontekst. U proteklih mjesec dana čule su se razne uvrede i prijetnje, viđeni su grafiti vulgarnog sadržaja, uništavala se privatna imovina i slično. Grafiti sa psovkama upućenim građanima, uz opasku da su nezahvalni, nikada do sada nisu viđeni u političkom komuniciranju na ovim prostorima. To ukazuje da je cijela općina Stari Grad postala talac lokalnih moćnika koji žele zadržati vlast po svaku cijenu. Mislim da se svjesno pokušava stvoriti atmosfera straha i vrši pritisak kako građani ne bi glasali slobodno. Ali takvi pokušaji ovaj put neće proći jer potcjenjuju hrabrost i mudrost našeg naroda", zaključuje Handanagić.