Čelnik SPUS-a
531

Hamza Vahid El-Din: Nisam stranački opredijeljen, tražit ću prijemni ispit za drugi ciklus

Piše: Mirza Abaz
U svečanoj sali Rektorata UNSA u petak je održana izborna skupština Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu na kojoj su izabrani predsjednik, njegov zamjenik i predsjednici studentskih komisija. Novi predsjednik ove krovne studentske asocijacije Univerziteta u Sarajevu je Hamza Vahid El-Din koji je za Klix.ba govorio o izbornoj skupštini i planovima za budućnost.

Osim predsjednika El-Dina, dužnost njegovog zamjenika obnašat će Bakir Sijerčić, dok će se na pozicijama predsjednika studentskih komisija naći Irma Mršo, Kenan Erović, Dino Ahmedović, Hamza Jatić, Alija Nurković, Valida Abdagić, Juso Kadrić, Dino Džehović, Ismir Halać i Anes Kastrati.

Međutim, u petak održana izborna skupština SPUS-a je bila najkontroverznija do sada s obzirom na to da su se prvi put u historiji ove studentske organizacije sučelile dvije ekipe, a bilo je i međusobnih optužbi za političku pristrasnost i kršenje određenih zakona. Nakon uvodne rasprave koja je trajala nešto više od sat pristupilo se izglasavanju dnevnog reda, ali su u tom momentu jedan tim kandidata i jedna trećina delegata napustili skupštinu. No, predsjednik skupštine je ipak ustanovio da postoji kvorum za njeno održavanje te je izborni proces bio nastavljen.

El-Din dobio dvotrećinsku podršku na skupštini

"Lično imam dobar odnos s većinom kolega koji su napustili skupštinu, za mnoge od njih smatram da su kvalitetni te ih svakako namjeravam pozvati da aktivno učestvuju u radu SPUS-a zbog toga što on pripada svima nama i niko nema ekskluzivno pravo na njega. Ne smatram da su studentske asocijacije koje su podržale drugi tim odmetnute, štaviše, smatram da su bili dostojni oponenti u ovom procesu. Već ove sedmice ću zakazati sastanak sa svim asocijacijama i ponuditi im da se aktivno uključe u rad svih organa SPUS-a i Univerziteta. S nekim od njih, koje su već krenule dalje i čestitale pobjedu, imam takvu vrstu komunikacije. Nadam se da niko sebi neće dopustiti da bude rob nečije sujete. SPUS je tijelo svih nas, a ja sam samo voljom većine privremeno prvi među jednakim", na početku je istakao novoizabrani predsjednik SPUS-a.

Kako nastavlja El-Din, on je dobio dvotrećinsku podršku zbog toga što su za njega glasala 33 delegata, 17 ih je napustilo sjednicu, dok dva delegata uopće nisu bila prisutna. On ističe kako mu je drago što su se prvi put dva tima prijavila za rukovodstvo SPUS-a, jer pluralizam, kako kaže, može donijeti samo dobre stvari i može natjerati sve da budu još bolji i da vrijedno rade.

"SPUS je zakonska i statutarna kategorija. Naravno, udruženja imaju pravo da ne učestvuju aktivno u njegovom radu, ali povezivati to s politikom je zaista zlonamjerno. Pratim rad SPUS-a duže vremena, često sam se suprotstavljao nekim stavovima, a podržavao neke druge, ali nisam nikada vidio da je SDA komentirala njegov rad. Meni se zapravo čini da neke druge stranke to češće rade. Ruku na srce, neki od delegata koji su napustili skupštinu su aktivni članovi SDA, neki SDP-a, neki Naše stranke, a također takvih ima i među onima koji su mene podržali. Svako ima pravo da bude politički aktivan, ja nisam, niti u narednom periodu imam namjeru biti, a na takav način planiram i voditi SPUS", prokomentirao je El-Din navode da je SPUS zapravo produžena ruka SDA.

Kako je ranije i najavljivao, Hamza Vahid El-Din govori kako će tokom svog mandata sve uraditi kako bi se poboljšali uvjeti u studentskim domovima. U razgovoru nam je rekao i to kako već planira sastanak sa čelnicima Vlade KS.

"Ja živim u studentskom domu i vrlo dobro znam kako je zaspati u hladnoj sobi na madracu starom nekoliko decenija. Znam kako je kada te pojedini uposlenici ucjenjuju i prijete ukoliko se pobuniš zbog toga. Poznate su javnosti sve afere ranijeg rukovodstva, a imali smo priliku na vašem portalu vidjeti fotografije insekata u hrani. Nažalost, nakon vaše objave tih fotografija, za što vam se u ime svih svojih kolega iz studentskih domova zahvaljujem, aktuelni direktor je u izjavi za medije kazao da studenti mogu uvijek staviti insekte u hranu. To je nedopustivo. Zakazat ću sastanak i tražiti da se takve stvari više ne dešavaju. Već ove sedmice imamo namjeru pozvati na sastanak Vladu KS i tražiti od njih da kroz budžet predvide neka kapitalna ulaganja u studentske domove", dodao je on.

U planu brojni projekti

Kada je riječ o privatnim fakultetima, El-Din ističe da će tražiti od Univerziteta, ali i Vlade i Skupštine KS, da se izmjenom propisa uvede prijemni ispit na drugi ciklus studija za studente drugih univerziteta te da se studentima UNSA da određena prednost zbog toga što sa, kako on navodi, sumnjivih fakulteta dolaze ljudi s viskim prosjekom kako bi "oprali diplome" u Sarajevu. Također, on kaže kako će tražiti da uposlenici s UNSA hitno prestanu obavljati bilo kakve poslove na privatnim fakultetima.

"Harisa Zahiragića poznajem kao neprikosnovenog borca za naša prava. Zahvaljujući njemu desili su se pozitivni procesi u studentskim domovima, hiljade studenata je prešlo u narednu godinu, povećana su studentska prava na historijski maksimum, svi mladi doktori su zaposleni, pomogao je u prijemu dobitnika Zlatne značke na UNSA, SPUS je postao prepoznatljiv širom zemlje i regiona, borio se protiv kriminala, korupcije i nepotizma. Ogromna podrška koju je on kao mlad čovjek imao na posljednjim izborima, naročito od mladih ljudi, govori u prilog mojoj priči. Kolega Merim Serdarević je najavio da će se aktivirati politički, što je prirodno za osobu koja je bila izvrstan student, a još bolji pravnik. On je također zastupao interese studenata prilikom usvajanja novog zakona i tokom cijelog svog mandata. Što se mene lično tiče, zaista me obradovalo što me je kolega Zahiragić podržao, ali me i obavezalo da dobro radim. Međutim, ja sam inžinjer, student tehničkih nauka, te za sada nemam sklonosti ka politici, a vjerujem da ih neću imati ni u budućnosti. Želim da ostavim nešto iza sebe, da se vratim u svoj rodni Kakanj i da razvijam svoju lokalnu zajednicu", rekao je El-Din.

El-Din je istakao kako je pred njim i njegovom ekipom dosta posla u predstojećem periodu, ali kaže kako se uz maksimalno ulaganje truda i rada stanje na UNSA itekako može popraviti.

Što se tiče planova za budućnost, imamo za cilj srediti stanje unutar matičnih vijeća studenata s obzirom na to da neka od njih ne funkcioniraju u svom punom kapacitetu. Planiramo intenzivirati razmjene s evropskim i svjetskim univerzitetima, dobre studente staviti u prvi plan i povezati ih s tržištem rada. Planiramo pokrenuti reformu studentskih službi, a također vjerujemo da je potrebno formirati i fond za socijalno ugrožene studente. Planiramo pokrenuti i borbu protiv naprednih metoda varanja na ispitima, prije svega bubica. Također planiramo provoditi projekte kao što je UNSA liga, studentska debata, studentske edukacije, sajam studentskih poslova, studentska konferencija, studentske zabave i još mnogo toga", zaključio je Hamza Vahid El-Din, novi predsjednik SPUS-a.