BiH
0

Hamidović: Intenzivno se izvode radovi u unutrašnjosti Vijećnice

FENA
U sarajevskoj Vijećnici traju intenzivni radovi u niz oblasti, čime se realizira četvrta i posljednja faze obnove ovog gradskog arhitektonskog dragulja rađenog u pseudomaurskom stilu, čija je izgradnja završena u aprilu 1896. godine.

Koordinatorica na projektu obnove Vijećnice u Gradskoj upravi Sarajeva Vildana Jakić istaknula je za Agenciju Fena da radove izvodi firma "Unigradnja", a finansira ih Evropska unija iz IPA fondova 2009./2010. godine u vrijednosti od pet miliona eura. Istaknula je da se radovi realiziraju u skladu s planiranom dinamikom.

O kompleksnosti radova u okviru posljednje faze obnove za Fenu je govorio glavni arhitekt projekta obnove Muhamed Hamidović, koji naglašava da su u toku sve vrste radova u enterijeru objekta. Rade se instalacije koje su nekada bile u Vijećnici, ali i one novijeg datuma, kao što su klimauređaji. U planu je i postavljanje namještaja.

"Rade se gipsani radovi koji se sastoje iz slojeva, zavisno od toga da li su na zidovima, vijencima ili na plafonu. Riječ je o velikom dijelu gipsanih i slikarskih radova, a izvode ih stručnjaci konzervatori. Na trećem spratu su napravili radionice gdje izlijevaju negative i pozitive, fiksiraju ih, a već se pojedini elementi postavljaju u velikoj dvorani za sjednice i drugim mjestima u objektu", istaknuo je.

Hamidović podvlači da je jedan dio hola već završen, a da je najaktuelniji rad na velikom broju kamenih stepenica. Također, u fokusu su reprezentativne stepenice kojima se iz centralnog hola penje na galeriju gdje su nekada bile smještene čitaonice i glavni arhivi s knjigama.

"Imamo problem s nedostatkom kamena, ali i to će biti riješeno. Tražimo autentični kamen kao što je hreša ili brački kamen koji je upotrebljavan na koritima i fasadi te unutrašnjim stepenicama objekta",- kazao je.

Glavni arhitekt projekta naglašava da je riječ o velikom zadatku te da su svi poslovi pod stalnim nadzorom predstavnika Evropske unije koji insistiraju da sve bude kvalitetno i završeno na vrijeme. Atesti se traže za svaku vrstu materijala, koji mora biti iz EU ili s prostora bivše Jugoslavije.

Zavisno od faze, u Vijećnici je svaki dan aktivno između deset i 25 ljudi, dok će i do 50 osoba biti angažirano kada počne građevinska sezona. Sada je potreban manji broj ljudi jer je još hladno, te se boja na zidovima teže suši.

Također, prozori su već urađeni u ranijoj fazi, a u toku je izrada vrata od kojih je 150 već završeno. Ona će biti ugrađena nakon što bude završen parket.

"Već od sljedećeg mjeseca očekujemo intenzivnije radove kako vrijeme bude toplije. Kompletan interijer bit će 99 posto u izvornom izgledu Vijećnice, a rok za završetak svih radova je april 2014. godine", zaključio je Hamidović.

Tokom opsade Sarajeva, u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine Vijećnica je granatirana i zapaljena. Nastala je neprocjenjiva šteta za fond biblioteke, a unutrašnjost je pretvorena u ruševinu.

U vatrenoj stihiji je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. U požaru, osim na stotine knjiga i vrijednih starih dokumenata, izgorio je i veliki dio zgrade Vijećnice, njena jedinstvena aula, sva stolarija, zidovi, krovna konstrukcija, te veliki dio fasade.