|

Halilović predlaže sporazum sa Švedskom o pitanjima migracija

Halilović predlaže sporazum sa Švedskom o pitanjima migracija
0
F
FENA
13.11.2010. u 12:20
8
komentara
0

dijeljenja
Halilović predlaže sporazum sa Švedskom o pitanjima migracija
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Safet Halilović i njegova pomoćnica za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić boravili su u posjeti Švedskoj, gdje su s resornim ministrima te zemlje razgovarali o statusu građana BiH u Švedskoj, mogućnostima unapređenja saradnje na osnovu zaključenog sporazma o razvojnoj saradnji dviju zemalja te o dobrovoljnom povratku iz ove zemlje, uz mogućnost prenosivosti u BiH zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i penzionih primanja.
Tokom susreta sa švedskom ministricom za međunarodnu razvojnu saradnju Gunillom Carlsson, ministrom za migracije i azil Tobiasom Billstrom i predstavnicima švedskog migracionog odbora i obrazovne grupe ministar Halilović se posebno založio za zaključivanje bilateralnog sporazuma o saradnji u sektoru migracija, što uključuje i cirkularne migracije.

“Ovim sporazumom bila bi uređena oblast migracija i precizno definirana prava građana BiH koji žele dobrovoljno napustiti Švedsku”, kazao je Halilović i predložio formiranje radne grupe u kojoj bi bili predstavnici nadležnih bh. i švedskih institucija.

“Ova bi radna grupa precizno razmotrila i usaglasila sva pitanja u pripremi sporazuma, posebno imajući u vidu zaštitu stečenih prava svakog pojedinca”, kazao je ministar Halilović.

On se susreo i s predstavnicma organizacija bh. dijaspore, a naši građani su se posebno interesirali za stanje u BiH nakon održanih općih izbora i za rezultate razgovora s predstavnicma švedskih institucija, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...