BiH
0

Švedska nastavlja pomagati BiH, ovoga puta sa 18 miliona eura

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bosse Hedberg potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o razvojnoj saradnji za provedbu nove Švedske razvojne strategije za BiH u periodu 2011-2014. godine.

Kako je nakon svečanog potpisivanja rekao ministar Alkalaj, ovaj sporazum je plod kontinuirano dobrih bilateralnih odnosa između BiH i Švedske.

Naveo je da će pomoć, koja će biti implementirana putem Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), biti usmjerena na tri osnovna područja: demokratija, ljudska prava i ravnopravnost spolova, zatim razvoj ekonomskog tržišta i općinsku infrastrukturu za zaštitu okoliša.

Sve su to elementi potrebni BiH na putu ka Evropskoj uniji, kazao je Alkalaj.

Ovim sporazumom od 2011. do 2014. godine planirana je pomoć od oko 73 miliona eura ili oko 18 miliona eura godišnje.

Švedski ambasador Hedberg naglasio je da strategija za naredne četiri godine predstavlja jasno opredjeljenje švedske vlade da nastavi podršku BiH.

U Švedskoj živi i velika bh. dijaspora, oko 75.000 ljudi, od kojih je većina dobila državljanstvo ove zemlje i dobro je integrirana u švedsko društvo.

Upitan da li bi ljudi porijeklom iz BiH mogli biti uključeni u ovakve ili slične projekte, s obzirom na njihovo poznavanje zemlje, ali i švedsko iskustvo, ambasador Hedberg je rekao da u Švedskoj polažu dosta nade u znanje tih ljudi, pogotovo da će oni prenositi svoja iskustva u BiH i raditi na unapređenju trgovinskih i drugih odnosa.

Kao primjer je naveo da je Ambasada BiH u Švedskoj pomogla organizaciju poslovnog foruma u toj zemlji, a najavio je da Švedska planira pomoći održavanje drugog takvog poslovnog foruma koji će biti održan na proljeće u Sarajevu.