BiH
0

Halilović podržao aktivnosti Populacijskog fonda ujedinjenih naroda u BiH

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović na današnjoj je Konferenciji za pregled rezultata programa (2005.-2007.), koju je u Sarajevu organizirao Populacijski fond Ujedinjenih naroda u BiH (UNFPA) s partnerima, podržao aktivnosti ovog fonda, koje su u trogodišnjem periodu provođenje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, posebno kod žena i mladih, borbi protiv nasilja u porodici, među mladima, nad ženama i muškarcima i pretpripremama za organiziranje i provođenje popisa stanovništva u BiH.

"Program u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u potpunosti je posvećen mladim ljudima, a usmjeren je na podizanje svijesti mladih ljudi o HIV-u, spolnoprenosivim infekcijama i zloupotrebi droga", kazao je ministar Halilović na otvaranju Konferencije.

Ministar Halilović je kazao da je Populacijski fond UN-a poznat u svijetu, regiji, ali sve više i u našoj zemlji po intenzivnoj borbi protiv nasilja u porodici, među mladima, nasilja nad ženama i muškarcima.

"Populacijski fond UN-a podržava rad i sarađuje s gender centrima i civilnim društvom i značajno doprinosi sveukupnoj borbi protiv nasilja u BiH", rekao je ministar Halilović i dodao da je ravnopravnost spolova jedan od osnovnih činilaca kada je u pitanju izgradnja stabilnog bosanskohercegovačkog društva.

"Isključivanjem bilo kojeg spola iz aktuelnih društvenih tokova, slabimo kapacitete, koji su nam neophodni u procesu pristupanja BiH evropskim integracijama", kazao je ministar Halilović, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.