BiH
0

Halilović i Nenadić posjetili Srebrenicu i Bratunac

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i njegov pomoćnik Mario Nenadić obišli su danas područje općina Srebrenica i Bratunac da bi se uvjerili u proces realizacije 10 miliona KM koje je putem programa razvoja i oporavka općine Srebrenica odobrilo Vijeće ministara.

"Značajan dio tog novca bit će usmjeren u prioritetni program Općine Srebrenica, a to je otvaranje novih radnih mjesta u industrijskim pogonima i angažovanjem mladih u pokretanju vlastitih biznisa", istakao je ministar Halilović.

Nenadić je naglasio da će dio iznosa od Vijeća ministara biti usmjeren u već postojeće kompanije koje namjeravaju proširivati proizvodnju, a podržat će se i projekti izgradnje fabrike za proizvodnju "invalidskih" kolica koja bi, u prvoj fazi trebalo zaposliti oko 200 novih radnika.

Osim otvaranja novih radnih mjesta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potrudit će se da svim ljudima iz Srebrenice omogući neophodne uvjete za samoodrživi povratak, u koje spada osiguranje uvjeta za liječenje, obrazovanje i socijalno staranje.

Ministar Halilović sa saradnicima posjetio je danas osam korisnika projekta "Pražnjenje kolektivnih centara“, koji je realizovan u partnerstvu CRS i Udruženja "Srebrenica 99.“ Njima su obnovljene kuće i radi održivog povratka bit će im dodijeljena mehanizacija, stočni fond i pomoć u prehrambenim i higijenskim artiklima za određeni period.