Slijedi li smjena?
90

Halilović dostavio prigovor vladi u Sarajevu, odluke o eventualnoj smjeni u narednim danima

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Policijski komesar Mevludin Halilović dostavio je u petak prigovor Vladi KS nakon što je njegov rad ocijenjen kao nezadovoljavajući. Na nekoj od narednih sjednica će, kako saznajemo, biti potvrđena nezadovoljavajuća ocjena, nakon čega će ključnu odluku o smjeni donijeti Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS.

U Vladi Kantona Sarajevo saznajemo da će se o prigovoru komesara Mevludina Halilovića odlučivati na nekoj od narednih sjednica, ali da će ključne odluke o eventualnoj smjeni donijeti Nezavisni odbor što Vlada još jednom treba da potvrdi.

"Ukoliko vlada odbije prigovor, Nezavisni odbor će imati mogućnost, ali ne i obavezu, da smijeni komesara. Ukoliko to Nezavisni odbor uradi, onda ta odluka još jednom dolazi u Vladu na potvrdu", kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za Klix.ba.

U Vladi KS nezvanično saznajemo da će prigovor, ipak, biti odbijen na nekoj od narednih sjednica.

Policijski komesar Mevludin Halilović potvrdio je za Klix.ba da je dostavio prigovor, a zaključku stoji da je Nezavisni odbor ocijenio rad ne uvažavajući objektivne strateški postavljene parametre rada Uprave policije i policijskog komesara, čime je narušio zakonom propisano načelo operativne samostalnosti institucije.

"Evidentno je da se obrazloženje ne temelji na činjenicama i dokazima, koji bi se mogli okarakterisati kao bilo kakav propust u radu policijskog komesara sa aspekta propisanih nadležnosti policijskog komesara u skladu sa odredbom člana 23. Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo", stoji u prigovoru komesara.

Navodi iz prijedloga ocjene se, tvrdi komesar, odnose na periode koji čak nisu uopće periodi za koje se konkretna ocjena daje.

"Samo ta činjenica je dovoljan pokazatelj kako se Nezavisni odbor nije rukovodio objektivnim i osnovanim kriterijima i zaključcima u predlaganju prijedloga godišnje ocjene", naveo je komesar Halilović u prigovoru dostavljenom u petak Vladi KS.