{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halid Genjac: Državna vlast čeka raspodjelu federalnih fotelja

18.11.2014. u 13:02
5
41
Halid Genjac: Državna vlast čeka raspodjelu federalnih fotelja
5
Halid Genjac: Državna vlast čeka raspodjelu federalnih fotelja
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Formiranje vlasti na državnom nivou nakon održanih Općih izbora čekat će još izvjesno vrijeme. Naime, najprije će se morati izvršiti raspodjela fotelja u izvršnoj vlasti Federacije BiH, a kako bi konačno bili okončani i dogovori na državnom nivou.
Ovo je za Klix.ba potvrdio i Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demorkatske akcije, koji je ujedno i mogući kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nije želio potvrditi niti demantirati mogućnost da bude državni mandatar te nam je pojasnio kako je sve još uvijek u fazi dogovora. Osim Genjca, kao mogući predsjedavajući Vijeća ministara BiH pominju se i Asim Sarajlić te Adil Osmanović.

"Najprije se mora okončati imenovanje delegata u Dom naroda Federacije BiH pa potom i formirati Federalna vlada. Tek nakon toga uslijedit će formiranje vlasti na nivou BiH", kazao je Genjac te dodao kako misli da će se pregovori o raspodjeli glavnih pozicija na federalnom i državnom nivou voditi paralelno.

Ipak, smatra da će i pregovori pratiti dinamiku formiranja kantonalnih skupština te da bi imena ljudi na ključnim pozicijama, kada je riječ o SDA, trebala biti poznata u narednih 20 dana.

Inače, kantonalne skupštine bi se morale sazvati deset dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, što zapravo znači da bi u novom sazivu trebale zasjedati do petka.

Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi zasjedati dvadeset dana nakon zasjedanja kantonalnih skupština, a Predstavnički dom FBiH dvadeset dana nakon zvaničnog potvrđivanja izborih rezultata.

Rok za konstituisanje vlasti na državnom nivou ističe polovinom narednog mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: