|

Halid Genjac: Državna vlast čeka raspodjelu federalnih fotelja

Halid Genjac: Državna vlast čeka raspodjelu federalnih fotelja
5
Piše: E. F.
18.11.2014. u 13:02
41
komentara
5

dijeljenja
Halid Genjac: Državna vlast čeka raspodjelu federalnih fotelja Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Formiranje vlasti na državnom nivou nakon održanih Općih izbora čekat će još izvjesno vrijeme. Naime, najprije će se morati izvršiti raspodjela fotelja u izvršnoj vlasti Federacije BiH, a kako bi konačno bili okončani i dogovori na državnom nivou.
Ovo je za Klix.ba potvrdio i Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demorkatske akcije, koji je ujedno i mogući kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nije želio potvrditi niti demantirati mogućnost da bude državni mandatar te nam je pojasnio kako je sve još uvijek u fazi dogovora. Osim Genjca, kao mogući predsjedavajući Vijeća ministara BiH pominju se i Asim Sarajlić te Adil Osmanović.

"Najprije se mora okončati imenovanje delegata u Dom naroda Federacije BiH pa potom i formirati Federalna vlada. Tek nakon toga uslijedit će formiranje vlasti na nivou BiH", kazao je Genjac te dodao kako misli da će se pregovori o raspodjeli glavnih pozicija na federalnom i državnom nivou voditi paralelno.

Ipak, smatra da će i pregovori pratiti dinamiku formiranja kantonalnih skupština te da bi imena ljudi na ključnim pozicijama, kada je riječ o SDA, trebala biti poznata u narednih 20 dana.

Inače, kantonalne skupštine bi se morale sazvati deset dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, što zapravo znači da bi u novom sazivu trebale zasjedati do petka.

Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi zasjedati dvadeset dana nakon zasjedanja kantonalnih skupština, a Predstavnički dom FBiH dvadeset dana nakon zvaničnog potvrđivanja izborih rezultata.

Rok za konstituisanje vlasti na državnom nivou ističe polovinom narednog mjeseca.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...