BiH
0

Genjac: Sutra ime kandidata SDA za predsjedavajućeg Vijeća ministara

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Konačno ime kandidata Stranke demokratske akcije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH trebalo bi biti poznato u četvrtak nakon sjednice Predsjedništva te stranke.

Kako je ranije novinarima kazao predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac, Kolegij priprema sjednice Predsjedništva stranke i na svom zasjedanju je pripremio jedno ime, to je Denis Zvizdić.

Genjac navodi da se taj prijedlog, kao i drugi mogući prijedlozi koji se mogu pojaviti na Kadrovskoj komisiji, razmatraju ravnopravno. Kadrovska komisija donosi, većinom glasova, odluku o tome koga će predložiti ili koju će rang-listu predložiti Predsjedništvu stranke i Predsjedništvo odlučuje, imajući u vidu tu preporuku Kadrovske komisije.

"Odluka Predsjedništva o konačnom kandidatu donosi se većinom glasova. To će sve biti završeno u četvrtak i SDA će u četvrtak dostaviti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sekretarijatu Predsjedništva BiH na dalje postupanje", kazao je Genjac.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić jučer je u Sarajevu kazao novinarima da do sada uopšte nije bilo razgovora o bilo kakvim pozicijama u Vijeću ministara BiH te da očekuju da se zvanično definira ime mandatara.

"Čuli smo da je SDA već 'izbacila' ime budućeg mandatara. Naš zajednički dogovor i razumijevanje stvari je da ovaj put treba da bude Bošnjak predsjedavajući Vijeća ministara BiH. To će biti neko iz SDA. Mi nemamo nikakve primjedbe na njihovu odluku kakva god ona bude", kazao je Bosić.

Dodao je da očekuju od Predsjedništva BiH da obavi svoju obavezu i proglasi mandatara koji ima skupštinsku većinu.

Naveo je kako vjeruje “da iza tog mandatara koji će biti predložen postoji skupštinska većina i onda ostaje još da se u Predstavničkom domu glasa o mandataru“.

"Pretpostavljam da će mandatar, to mu je posao, otvoriti razgovore sa svim partijama skupštinske većine o sastavu budućeg Vijeća ministara BiH", kazao je Bosić.

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto jučer je novinarima rekla da će mandatar Vijeća ministara BiH biti iz bošnjačkog naroda, te da će to „sigurno stranka koja je dio parlamentarne većine na svojim tijelima potvrditi i ići će to vjerojatno nekakvom dinamikom“.

"Ali, ne samo mandatar Vijeća ministara BiH. Znamo da nas očekuje i izvršna vlast na razini Federacije BiH, tako da treba raditi paralelno i na jednim i na drugim kako bi vlast u punom kapacitetu funkcionirala, jer je BiH tako ustrojena i ako je nemamo na svim razinama na neki način uspostavljenu teško možemo govoriti u jednom segmentu ili na jednoj razini o nekakvom iskoraku ili napretku", kazala je Krišto.