Odgovor iz DF-a
239

Hajrudin Žilić: SDP je odbacio DF-ov prijedlog o vanrednoj sjednici

Klix.ba
Hajrudin Žilić zastupnik DF u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i potpredsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma odgovara kolegi iz SDP-a Damiru Mašiću u vezi s odbijanjem da se zakaže vanredna sjednica Parlamenta o rezervnom sastavu policije.

Žilić ističe da je Damir Mašić iznio netačne i nekorektne navode.

Žilić navodi da je sjednica bila tonski snimana i da je moguće provjeriti istinitost i autentičnost navoda svih aktera ovih nepotrenih i kontraproduktivnih pokušaja političkog poentiranja i politikanstva.

Stav DF i njenog predstavnika u Komisiji, od samog početka, a zbog suštine, značaja i specifičnosti tema o kojima se raspravlja, bio je da su depolitizacija rada Komisije i postizanje punog konsenzusa po svim pitanjima nužnost u radu i donošenju zaključaka i prijedloga.

Sasvim je razumnljivo da je potreba konsenzusa bila imperativ na jučerašnjoj sjednici komisije, na kojoj se raspravljalo o mogućim pravcima djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga zakonskih rješenja u Skupštini RS, a koja se odnose na formiranje rezervnog sastava policije RS.

U svojoj diskusiji Žilić je analizirao situaciju, iznio procjenu mogućeg razvoja događaja sa aspekta daljeg usložnjavanja sigurnosne situacije i generisanja krize na prostorima BiH. Iz procjene su u formi prijedloga konkretnih mjera izvedeni prijedlozi zaključaka za Komisiju.

  • Neodložna popuna svih sigurnosnih agencija na teritoriji Federacije sa nedostajućim brojem policijskih službenika (1562) kako je to predviđeno Zakonima o policijskim službenicima i Pravilnicima koji definišu sistematizaciju radnih mjesta. Prijedlog podrazumjeva formiranje posebne jedinice sa navedenim brojem policijskih službenika ukoliko sistem činovanja onemogućava hitne popune, po policijskim agencijama, do sistematizovanog broja.

-Od OHR se zahtjeva hitna reakcija i promptno djelovanje na zaustavljanju antidejtonskih aktivnosti u RS, a od ostalih relevantnih međunarodnih institucija da se javno, jasno i nedvosmisleno izjasne o destruktivnom djelovanju u RS kojim se ugrožava opšta i lična sigurnost građana.

-Da Komisija podrži već podnešenu inicijativu DF-GS za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, na temu „Sigurnosna situacija na prostorima Fedracije BiH“

-Da Komisija naglasi značaj stava Komisije za evropske integracije prema kojem su predložena zakonska rješenja u vezi sa formiranjem rezervnih policijskih snaga u RS neprimjenjiva sa aspekta praktične, a i normativno-pravne provodivosti.

I ostali članovi komisije su u svojim diskusijama imali različite prijedloge zaključaka, ali kako navodi Žilić, sve ih je u namjeri da iznesu prijedloge tokom diskusije onemogućio predsjednik Komisije Damir Mašić, uz obrazloženje da će se zaključci zajednički definisati na kraju sjednice.

"Ne poznavajući metod horskog definisanje zaključaka (jer Mašićev prijedlog je mogao značiti samo to) prijedlozi DF su u okviru Žilićeve diskusije predoćeni članovima Komisije i ostalim prisutnima. Bitno je napomenuti da predsjednik Komisije Damir Mašić, niti jedan prijedlog zaključka, od bilo kog člana Komisije, nije stavio na pojedinačno glasanje i izjašnjavanje, insistirajući da se glasa o svim zaključcima u paketu. Iz tog razloga iznenađuje i zaprepašćuje izjava Damira Mašića 'Neka DF pita svoje partnere iz SDA zbog čega im nije prošla inicijativa'. Istine radi, kolega Mašiću, upoznajte javnost o kojoj se to inicijativi ili prijedlogu pojedinačno glasalo. Naravno, nije niti o jednom i Vi to dobro znate. Sve kolege, a i sam transkript potvrđuje da se na sjednici glasalo samo jednom i to o zaključcima u kompletu. Moguće je da mislite da ta neistina može proći kod domaće javnosti, a jeste li se zapitali, može li kod prisutnih predstavnika međunarodnih institucija. Ovom izjavom se nepotrebno i naivno svrstavate u red političara kojima se ne može i ne smije vjerovati. Naravno, svjesni važnosti konsenzusa po ovom pitanju, ali nesvjesni mogućnosti da će biti izmanipulisani, članovi komisije su jednoglasno podržali zaključke. Još jednom podsječajući na postojanje tonskog zapisa lako je utvrditi da je predstavnik DF u Komisiji, potpredsjednik Komisije Žilić, prije samog glasanja o zaključcima insistirao da se u zaključke uvrsti i stav Komisije za sigurnost kojim se podržava već podnešena inicijativa od strane kluba DF-GS, odnosno zastupnika Nihada Čolpe, za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma. Ni tada, a poslije reakcije kolegice Elzine Pirić i kolege Irfana Čengića, te Vašeg neslaganja, prijedlog niste stavili na glasanje, nego ste ga odbacili kao prijedlog koji nema jednoglasnu podršku. Nevješto i naivno bi bilo navesti da nije jasan razlog zbog kojeg u svojoj izjavi imputirate da SDA nije podržala prijedlog zaključka", obrazlaže Žilić.

On dalje naglašava:

"Bez ikakve namjere i potrebe za stranačkim prebrojavanjem ili doživljavanjem članove komisije, kao i potrebe da „neko nekog, od nekog brani“, jedina je istina da su se protiv zaključka u vezi sa podrškom inicijativi za održavanje vanredne sjednice Parlamenta, svojim komentarom, a ne glasanjem, izjasnili vec navedeni članovi Komisije, što je njihovo apsolutno pravo, a što ste Vi, kao predsjednik Komisije, uzurpirajući pravo odluke, implementirali kao dovoljan razlog da se prijedlog ne uvrsti u zaključke. Nepotrebna, kontraproduktivna, svakako štetna opstrukcija koja se potvrđuje i javnim pokušajem imputiranja iste na tuđu adresu. Moj lični stav je da smo rasprave trebali voditi po pitanju, za mene, indikativnog, (zbog same teme) ne prisustvovanja Komisiji kolege iz HDZ, a ne o tome, što ste u javnosti potencirali Vi kao predsjednik Komsije, jesu li SDA i DF partneri ili nisu. Uzgred, ako imate dilema u vezi s' tim otvoreno postavite pitanje i dobit ćete odgovor", zaključuje se u reakciji.