BiH
9

Hajrudin Hromadžić: U 21. stoljeću teško je reći šta je medijski spektakl

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenica večeras je u sklopu manifestacije "Zeničko proljeće", a u organizaciji Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici održano predavanje na temu "Mediji, konstrukcija društvene realnosti i ideologija spektakla".

Gost predavač bio je docent na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjek za kulturalne studije, Hajrudin Hromadžić, koji je u svome izlaganju predstavio današnje funkcije medija. Prema Hromadžiću, glavna funkcija jeste da mediji u današnjem vremenu aktivno sudjeluju u konstrukciji društvene, političke, ekonomske, kulturalne i svake druge realnosti.

"Predavanje je bilo posvećeno medijskoj konstrukciji društvene realnosti sa posebnim naglaskom na koncept spektakla medija. To smo objasnili kroz primjere medijskih reproduciranih spektakala gdje su oni tretirani kao ideološka forma i specifičan tip društveno-proizvodne matrice, a ne kao dio estradne show industrije", izjavio je Hromadžić.

Medijski spektakli su oni fenomeni medijske kulture koji utjelovljuju temeljne vrijednosti savremenog društva. Služe da uključe pojedince u svoj način života, dramatiziraju svoje kontroverze i sukobe kao i modele rješavanja konflikata.

Hromadžić je rekao da je u današnjem vremenu medija teško selektirati spektakl, te da je lakše pronaći ono što nije medijski spektakl.

"Vidimo da sva ona polja društvenog svijeta koja su prije 20-30 godina unazad bila izolirana od matrice spektakla poput visoke politike, religije i nauke, danas su integirane u cijelu matricu spektakla. U 21. stoljeću je lakše reći šta to nije spektakl jer vidimo da mehanizmi koji grade spektakl iznutra su doista kontaminirali cijelo polje društvenosti", dodao je Hromadžić.

Pitanje medijskih sloboda danas je prema riječima Hromadžića limitirano kroz domen reklamno-marketinških sloboda i da je prošlo vrijeme kada su medijima granice postavljale ideologije država.

U izjavi za Klix.ba, Hromadžić je prokomentarisao i upad policije u redakciju našeg portala koji se dogodio krajem decembra prošle godine.

"Treba vidjeti što je u pozadini takve represivne akcije, da li je to doista neslaganje sa određenim stavovima koji su izrečeni ili je to nešto što možda ugrožava nečije interese. Danas često vidimo kako tradicionalni represivni aparati države djeluju u sinergiji sa svojim privatno komercijalnim partnerima koji negdje lobistički uvijek označe svoju prisutnost", zaključio je Hromadžić.

Katedra za opću kultorologiju Filozofskog fakulteta u Zenici danas je organizovala i okrugli sto na temu "Kulturna baština - Zaboravljeni identiteti".