Kultura
14

Lovrenović: Bosanskohercegovački kulturni identiteti su kao dugine boje

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Današnje predavanje književnika Ivana Lovrenovića na temu kulturni identiteti u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Neznanje o drugima-slabo znanje o sebi" privuklo je veliki broj studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru.

Na skoro dvosatno predavanju na temu kulturnih identiteta Bosne i Hercegovine, Lovrenović se isključivo bazirao na kulturne, a ne na političke,nacionalne ili neke druge identitete.

"Zapravo radna tema je naslovljena kao kulturni identiteti u Bosni i Hercegovini, a naslov 'Neznanje o drugima - slabo znanje o sebi' upućuje da jednu staru jednostavnu ali teško prihvatljivu istinu da mi o sebi sami ne možemo ništa mnogo znati ako ne znamo o svijetu oko sebe. To je ta povratna interakcija - ako želim sebe znati moram znati onoga do mene" istakao je Lovrenović.

Govoreći o bosanskohercegovačkim kulturnim identitetima Lovrenović je govorio o njihovom historijskom formiranju.

"Govoreći o temi kulturnih identiteta u BiH nužno govorimo o Bosni i Hercegovini kao cjelini. Pri tome ne dajem naglasak na državnu cjelinu, govorim o BiH kao cjelini koja je formirana historijski, kulturološki, tradicijski i unutar te cjeline možemo razgovarati o tome gdje se ti identiteti međusobno razlikuju a gdje dodiruju" kazao je Lovrenović.

Lovrenović je kazao da ljudi u Bosni I Hercegovini vrlo slabo poznaju sebe a da to neznanje nije nastalo u bliskoj prošlosti, nego se ono vuče odavno.

"Šta mi možemo znati o sebi o svojoj tradiciji o svom identitetu ako nas nije briga za one druge ili treće i ako ih ne poznajemo ili ne želimo da ih upoznamo" kazao je Lovrenović

"Riječ je o tome da mi svi zajedno, mislim na naše kolektivne identitete i na nas pojedinačno, više od jednog vijeka živimo u jednom formativnom, obrazovanom i političkom sistemu" kazao je Lovrenović

Na predavanju okupljenim studentima Lovrenović je kazao kako obrazovne institucije mogu odigrati ključnu ulogu.

"Naša obrazovna praksa u srednjim školama i na fakultetima ne njeguje to kritičko istraživačko znanje o sebi, tako da smo mi u tom pogledu jako zapušteni. Najveću ulogu mogu odigrati obrazovane institucije, ne u smislu da dođe profesor i održi predavanje, nego fakulteti kao istraživački pogoni sa institutima i programima, i novim istraživačkim paradigmama" kazao je Lovrinović

Na kraju svog predavanja književnik Ivan Lovrnović se poslužio jednom metaforom koja prilično precizno kako on sam kaže govori o kulturnim identitetima Bosne i Hercegovine:

"Naši se kulturni identiteti ponašaju kao duga. U dugi raspoznajemo svaku boju precizno, ali nikako ne možete vidjeti gdje je granica između tih boja".

Sa ovom metaforom je danas književnik Ivan Lovrenović zaključio svoje predavanje koje je održano u sklopu kolegija ""Interkulturalno razumjevanje" po vodstvom profesora Mile Lasića

Lasić je istako da je ovo velika čast za Filozofski fakultet i Univerzitet da ugosti čovjeka kao što je književnik Ivan Lovrenović.

"Danas nam je u goste došao čovjek koji je ponajumniji među nama, kojeg sa razlogom zovemo interdisciplinarni analitičar kulturoloških i političkih neprilika u zemlji i regiji i to na kolegiju koji ima ambiciju baviti se na kompleksan način identitetima u Bosni I Hercegovini i sudbinom na način koji odgovara njezinoj složenosti, te tražiti odgovore na pitanje njezine budućnosti" kazao je Lasić.

Lasić je još istakao da nije danas slučajno naziv Lovrenovićevog predavanja "Neznanje o drugima - slabo znanje o sebi".

"To je ključ svega. Ništa mi ne vrijedimo pojedinačno ako nešto i ne vrijedimo u očima drugih i trećih" kazao je Lasić