BiH
26

Hahn: Trebalo bi još razmisliti o referendumu, odluke Ustavnog suda se moraju poštovati

Klix.ba
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bratislavi, govorio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) o odnosima u regiji i predstojećem referendumu u RS-u.

Hahn je rekao da bi o referendumu koji se planira u RS-u trebalo još jednom razmisliti, te da iako ne želi da se miješa u ovu temu, očekuje da će se odluke suda, pogotovo Ustavnog suda poštovati.

Međutim, naveo je da shvata da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju, te da je važno da se razvije izvjesno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju.

"Odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati", rekao je Hahn.

Hahn se osvrnuo i na razmirice između Hrvatske i Srbije.

"Svi smo svjesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbjednosti i miru u regionu i da bi trebalo da bude i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika", rekao je Hahn, te napomenuo da svih šest zemalja u regionu koje još nisu članice EU imaju međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU.

Hahn je poručio ljudima na odgovornim pozicijama u regionu da se odupru verbalnim napadima zato što to izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme.

"Potpuno razumijem da su u toku kampanje, ali ipak i u toku predizborne kampanje trebalo bi biti svjestan da postoji i dan nakon izbora i da treba sarađivati", rekao je on.

U razgovoru za RSE Hahn je govorio i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, te kao jedan od važnih uslova naveo rješenje konflikta o razgraničenju sa Crnom Gorom. Bez rješenja ovog konflikta dogovori o viznoj liberalizaciji se ne mogu realizovati, rekao je Hahn.

O izborima u Makedoniji Hahn je rekao da misli da su shvatili da se došlo do veoma ozbiljne tačke u razvoju zemlje, što uključuje ne samo izbore, već i neophodne reforme.

"Izbori jesu važni jer se došlo do izvjesnih zaključaka i u određenoj su fazi ali još nisu pri kraju neophodnog reformisanja i to je nešto na šta ih moramo podsjetiti", rekao je Hahn.