Videoporuka
92

Hahn se obratio građanima BiH: Dinamika reformi je u posljednjih 18 mjeseci usporena

Klix.ba
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn obratio se stanovnicima povodom jučerašnjeg objavljivanja Izvještaja Evropske komisije o BiH.

Hahn je u videoporuci kazao kako BiH od 2016. godine pravi odlučne iskorake na svom evropskom putu te da mu je drago što EU trenutno priprema detaljno mišljenje o bosanskohercegovačkoj aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji. On dalje navodi da se tim procesom predviđa procjena zemlje prema evropskim standardima po svim sektorima kako bi se utvrdilo gdje su potrebne prilagodbe.

"Tokom protekle tri godine od usvajanja Reformske agende primijetio sam određene ohrabrujuće znakove koji su doveli do izuzetno pozitivnog zamaha u kredibilnosti zemlje kao međunarodnog partnera, uključujući i EU, kada je riječ o sposobnostima zemlje za ispunjavanje političkih ciljeva. Međutim, primjećujemo da je dinamika reformi u proteklih 18 mjeseci usporena i da zemlji prijeti opasnost od povratka obrascu u kojem su osobni i stranački politički interesi ispred interesa građana BiH", rekao je Hahn.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju ocjenjuje da su to vjerovatno prvi znaci predizborne kampanje za predostojeće izbore u oktobru. Hahn ističe kako se izbori ne smiju koristiti kao izgovor za ucjenjivanje zemlje u njenim evropskim težnjama.

"Evropski put je jedinstvena prilika da cijela zemlja unaprijedi ekonomske prilike i životni standard za sve građane, bez obzira na to jesu li Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili bilo koja druga etnička skupina. Građani BiH ne smiju dopustiti da se takva prilika propusti ili oslabi zbog ličnih ili stranačkih političkih interesa", kazao je Hahn.

Od vlasti očekuje da osigura adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata, što će, između ostalog, podrazumijevati i iznalaženje rješenja za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Dragi građani, dopustite mi da vas uvjerim da će Evropska unija nastaviti pružati smjernice u smislu politike i izdašnu finansijsku podršku na vašem putu ka članstvu u EU. Evropske integracije su transformativni proces koji pripada i donosi korist prvenstveno građanima", rekao je Hahn.

Svoje obraćanje građanima BiH završio je riječima da je stabilnija, demokratska i prosperitetna BiH u ujedinjenoj i snažnoj Evropi nešto na čijem ostvarenju rade svi.

"Ne sumnjajte da će vas Evropska unija nastaviti podržavati na svakom koraku ovog puta", rekao je Hahn.