Žestoke kritike
295

Hahn o Čovićevim prijetnjama blokadom EU puta: To nisu evropske vrijednosti

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je komentarisao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića o mogućoj blokadi evropskog puta zbog presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".

Hahn je na konferenciji za medije nakon sastanka s liderima političkih stranaka upitan kako komentariše prijetnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića zaustavljanjem evropskog puta zbog presude u predmetu Prlić i ostali.

On je odgovorio da su evropske vrijednosti veoma važne za buduće korake ka EU i da one podrazumijevaju poštivanje odluka sudova.

"Bez tog temeljnog razumijevanja nema napretka. Kao političar, evropski političar, ja ne komentarišem presude sudova i savjetujem druge političare da ih ni oni ne komentarišu", kazao je Hahn.

Komesar je rekao da je u Sarajevo stigao kako bi ohrabrio lidere u BiH u vezi sa njihovom težnjom ka Evropskoj uniji. Osvrnuo se i na nedostavljanje odgovora iz Upitnika Evropske komisije, ističući da su mu bh. vlasti rekle kako na blizu 50 pitanja nije odgovoreno.

"Ako ne mogu dostaviti dogovore, onda će reakcija Evropske komisije kasniti. Moja želja je da imamo pozitivno mišljenje, ali to ne ovisi o nama", kazao je Hahn.

Dodao je da EU očekuje konkretne rezultate, odnosno, akcize, strategije za ruralni razvoj i energetiku. On je otkrio da je od njega tražen povlašteni status za BiH, ali da to nije u njegovim rukama. Političare je podsjetio da status kandidata nije besplatan ručak i da moraju raditi na izgradnji povjerenja.

Apelovao je na lidere da se drže opredjeljenja koje su na sebe preuzeli u pisanoj izjavi i da rade na realizaciji evropskih težnji. Hahn je rekao da je stigao u BiH kako bi govorio o činjenicama i da u ovom trenutku naša zemlja nije nešto naročito napredovala i da su rezultati do sada izostali.

Na pitanje da li su mu političari dali rokove, on je kazao da ga bh. funkcioneri stalno uvjeravaju i govore "skoro", "još malo" i "sljedeće sedmice". Istakao je da je on navikao na kašnjenja iz BiH.

Što se tiče razgovora s liderima političkih stranaka, Hahn je rekao da im je jasno kazao kako rezultati moraju doći odmah i da su EU bitni samo rezultati.