EU prati dešavanja
16

Hahn: Neprihvatljivo kašnjenje u slučajevima "Dragičević" i "Memić"

M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn oglasio se nakon današnjeg sastanka advokata Ifeta Ferageta s glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva Banja Luka povodom (ne)istrage u slučaju ubustva Davida Dragičevića.
Hahn je kazao kako je prošla godina i po od nestanka i pronalaska tijela Davida Dragičevića te tri i po godine od smrti Dženana Memića.

"Duga kašnjenja u pravosuđu u ovim i sličnim slučajevima nisu prihvatljiva. EU očekuje da ovakvi slučajevi budu potpuno istraženi i procesuirani", napisao je Hahn.

On se i ranije oglašavao povodom ovih slučajeva. Pisao je Davidovoj majci Suzani Radanović kazavši da Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti njenog sina biti potpuno istražen bez odgađanja na kompetentnim sudovima koji će poštovati evropske standarde krivične istrage.

"Želim naglasiti da Evropska komisija intenzivira napore u nadgledanju funkcije vladavine pravnog sistema u BiH. U ovom kontekstu viši eksperti iz EU analiziraju funkciju pravosudnih institucija i njihovu interakciju s uredima tužilaca, a počet će pratiti i istrage u području ozbiljnih zločina. Ovaj problem je srž mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Budite sigurni da će Evropska komisija nastaviti pratiti slučaj vašeg sina i podržati aspiracije građana za jačanje vladavine prava. Lično ću se pobrinuti da naša zabrinutost u vezi s pravosuđem bude redovno izložena u javnim debatama", napisao je tada Hahn.

U junu ove godine rekao je kako su duga odgađanja u pravnim procesima ovih i sličnih slučajeva neprihvatljiva u državi koja želi biti članica Evropske unije.