Poznavatelj prilika
18

Hahn: Integracija Zapadnog Balkana u EU se zasniva na zaslugama

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijanac Johannes Hahn, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je kako da Zapadni Balkan pripada Evropi.

U razgovoru za hrvatski Express Hahn je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta ima za poručiti liderima Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije?

"Potpuno suprotno! Već prošlog mjeseca Vijeće je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom unatoč krizi s koronavirusom. Reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim mjerama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih proizvoda, jasno pokazujemo kako zapadni Balkan pripada Europi. Stoga poručujem našim prijateljima s Balkana da nastave s reformama na njihovu putu prema EU", rekao je.

Hahn je istakao da će svi napori biti priznati.

"Integracija zapadnog Balkana u EU je proces koji se zasniva na zaslugama i kao takav je u istinskom interesu EU. Radi se o ‘izvozu stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti’", dodao je.