BiH
0

Hag: Bivši vozač Ratka Mladića govorio o njegovim kretanjima

FENA
Bivši vozač Ratka Mladića na suđenju u Haškom tribunalu pokušao mu je dati alibi za dane u julu 1995. kada je, po optužnici, vojska kojom je komandovao, strijeljala muslimane u Srebrenici.

Mlađen Kenjić je kazao da je Mladića 14. jula 1995. odvezao u Beograd i da ga je tri dana kasnije vratio u Glavni štab Vojske Republike Srpske (GŠ VRS) kod Han-Pijeska.

Po optužnici, Mladiću, ratnom komandantu VRS-a, na teret je stavljen genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih muslimana u danima pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

U optužnici je navedeno da je većina muslimanskih muškaraca ubijena u okolini Zvornika od 14. do 17. jula 1995. kada je, po Kenjićevom iskazu, Mladić boravio u Beogradu.

Svjedok je izjavio da je tokom boravka u Beogradu Mladića vozio na sastanke s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem - u zgradi Predsjedništva u Beogradu i u Dobanovcima - kao i na jednu svadbu i na razgovore u beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.

Poslije "tri noćenja u Beogradu" on je, kako je kazao, Mladića automobilom "Ford Taunus", kojim su i došli, vratio u GŠ VRS-a kod Han- Pijeska.

Dok ga je ispitivao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Kenjić je rekao da u tom vozilu nije bilo nikakvih sredstava za vezu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Peter McCloskey pitao je svjedoka da li je, na putu od Han-Pijeska do granice sa Srbijom, vidio kolone kamiona i autobusa kojim su hiljade zarobljenih muslimana 14. jula bile prebacivane iz Bratunca do lokacija kod Zvornika, gdje su zatim strijeljani.

"Ja nisam primijetio nikakvu gužvu na putu, bilo je uobičajeno", odgovorio je Kenjić.

On je tvrdio i da nije vidio "veliki broj muslimana" koji je, kako je rekao tužilac, prelazio taj put u okolini sela Nova Kasaba, kao ni "velike jame koje su bile kopane duž puta".

Upitan da li je tada znao za pogubljenja velikog broja muslimana u okolnim selima, Kravici, Orahovcu, Petkovcima i Pilici, svjedok je odgovorio da nije.

Tužilac McCloskey sugerirao je i da Kenjić 16. jula 1995. nije Mladića automobilom odvezao iz Beograda u Han-Pijesak, već da su u helikopteru odletjeli do Zvornika, a potom nastavili putovanje u automobilu.

Svjedok je, međutim, to negirao, tvrdeći da se nikada nije pridružio generalu Mladiću u helikopteru.

"Baš nikada, ako me razumijete, baš nikada", kazao je Kenjić.

Isti alibi, optuženom Mladiću nedavno su dali i njegova supruga Bosiljka, te supružnici Biljana i Žarko Stojković, na čijoj je svadbi u Beogradu 16. jula 1995. bio kum.

U dosadašnjem toku suđenja, Tužilaštvo nije osporavalo da je Mladić u to vrijeme bio u Beogradu, između ostalog i na sastancima s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i međunarodnim zvaničnicima.

Tužioci, međutim, tvrde da je Mladić i iz Beograda imao potpunu kontrolu i komandu nad VRS-om.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 7. septembar, zato što odbrana nije imala na raspolaganju svjedoka za sutra.

Mladić je optužen i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, javlja BIRN.