{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hafizović: Očekivali smo ovakvu odluku, tražit ćemo i ocjenu ustavnosti zakona

20.2.2013. u 19:30
2
29
Hafizović: Očekivali smo ovakvu odluku, tražit ćemo i ocjenu ustavnosti zakona
2
Hafizović: Očekivali smo ovakvu odluku, tražit ćemo i ocjenu ustavnosti zakona
Grbovi gradova Banja Luka i Nevesinje nisu u skladu sa Ustavom RS-a, odnosno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, i morat će biti promijenjeni, odlučio je tako Ustavni sud tog bh. entiteta.
Simboli lokalnih zajednica moraju biti u skladu sa tradicijom, kulturom i historijskim naslijeđem konstitutivnih i ostalih naroda, a to sada nije slučaj.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti 2010. godine je podnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

"Ovo je očekivana odluka Ustavnog suda i očekujemo da se on odredi tako i kada su u pitanju ostale općine, čak 90 posto općina. Za sve njih je podnesena apelacija za ocjenu ustavnosti i mi očekujemo, u kontekstu i današnje odluke Ustavnog suda, da se proglase neustavnim simboli tih lokalnih zajednica. Manje-više, osim Srebrenice i nekih manjih općina, obilježja nisu adekvatna. Vjerujem, sudeći i po raspoloženju ovog novog saziva Ustavnog suda RS, da će odluke i za ostale općine biti ovakve kao i današnja", kazao je za Klix.ba Ševket Hafizović iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Naš sagovornik naglašava da ima mnogo zakona u tom entitetu za koje će tražiti ocjenu ustavnosti.

"Između ostalog, mogu najaviti da ćemo tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS. On nije, između ostalih, u skladu sa odlukom Suda BiH o ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda. U mnogim zakonima u RS bit će materijala za ocjenu ustavnosti", kazao je Hafizović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: