{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžiomerović: Većinski narod ne može uzurpirati prava drugima

20.2.2013. u 18:46
92
34
Hadžiomerović: Većinski narod ne može uzurpirati prava drugima
92
Hadžiomerović: Većinski narod ne može uzurpirati prava drugima
Banja Luka (Foto: Arhiv)
Grbovi Banje Luke i Nevesinja nisu u skladu sa Ustavom RS-a i Zakona o lokalnoj samoupravi, odlučio je to danas Ustavni sud tog bh. entiteta.
Simboli ovih lokalnih zajednica ne odražavaju tradiciju, kulturno i historijsko naslijeđe svih građana koji u njoj žive, već samo srpskog naroda.

U Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a su zadovoljni ovom odlukom, s obzirom da su oni i podnijeli apelaciju Sudu.

"Predsjednik Suda je obećao da će malo ubrzati stvari, jer imamo neke inicijative koje čekaju na ustavnost i po tri godine. Kao Klub mi tu uviđamo dva problema u vezi grbova i zastava. To je uočavanje i identifikacija problema, u kontekstu toga je pokretanje Ustavom i zakonom utvrđenih inicijativa. Mi smo to i uradili za više od 35 općina. Nakon odluka Suda slijedi i arbitraža, a zatim i provođenje samih odluka. Ne govorim to slučajno, jer imamo primjera nedovršene implementacije odluka oko državnih obilježja, grba, zastave, naziva pojedinih gradova u RS-u i obilježavanja praznika. U pitanju je tu uzorpacija prava od strane većinskog naroda na uštrb druga dva konstitutivna naroda i naroda iz reda ostalih", kazao je za Klix.ba Muju Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Odluke u ovim slučajevima se prosljeđuju skupšinama gradova, odnosno općina, da pokrenu mehanizam da donošenje drugih grbova.

"Nije mali broj građana koji ne pripadaju većinskom stanovništvu koji žive u tim gradovima i općinama, koji su prije rata tu živjeli i čija je imovina tu", dodaje Hadžiomerović.

Predsjednik Kluba Bošnjaka kaže kako je tokom posljednjeg sastanka sa predsjednikom Ustavnog suda RS-a zajedno sa kolegama potencirao ocjenu poslovnika o radu Ustavnog suda za šta su inicijativu podnijeli prije tri godine.

"Poslovnik je, moram reći neustavan. U zadnje vrijeme se desila i jedna izmjena tog poslovnika i mi smo i po treći put morali pokrenuti inicijativu. Koristimo sve pravne mehanizme i tražimo pomoć i od međunarodne zajednice da to ispravimo. Prema Ustavu potrebna su dvojica sudija iz jednog naroda da kažu da ima povrede vitanlnog interesa i mi bi time zadovolji ove naše inicijative da uđu u meritum, ali u ovom slučaju, kako sad stoji u poslovniku, potrebne su dvije trećine sudija da glasaju. U većini slučajeva to ne možemo obezbijediti i zato nam padaju inicijative", pojašnjava Hažiomerović.

On naglašava da će Klub Bošnjaka tražiti ocjenu ustavnosti većeg broja zakona, a za koje smatraju da nisu u skladu sa Ustavom BiH i zakonima na državnom nivou.

"To je veliki posao i trenutno formiramo grupe pravnika koji će na tome raditi", dodaje Hadžiomerović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: