Protest u Mostaru
3

Hadžović odgovorio prosvjetarima u HNK: Već smo povećali obim prava, nema prepreka za dijalog

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zaposlenima u srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su svoja prava danas potražili i u protestnoj šetnji, odgovorio je resorni ministar Rašid Hadžović.

Hadžović je podsjetio sindikate srednjih škola i njihove članove kako su u februaru ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja i kako su tada na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog Ugovora.

"U potpisanom Kolektivnom ugovoru prvi put značajno je povećan obim prava radnika u obrazovanju, od kojih izdvajam smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore nauka, kao i radnike sa trideset i trideset pet godina radnog staža. Također, u novom smo Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućili prelazak iz jedne u drugu školu", odgovorio je Rašid Hadžović.

Hadžović podsjeća da je njegovo ministarstvo uz podršku Vlade uspješno riješilo i pitanje organizacionih šema, radno-pravni status za više prosvjetnih radnika i da, uprkos svim problemima koje ima kada je u pitanju broj učenika, niko od radnika nije ostao bez posla.

"Sve naše aktivnosti i mjere koje provodimo usmjerene su ka boljem, modernijem, evropskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uslova rada svih radnika. Stoga želim posebno istaći da smo prvi put nakon deset godina otvorili proces razgovora o povećanju plata u obrazovanju i tu već učinili konkretne pomake koji su u skladu sa realnim mogućnostima budžeta. Uvjeren kako nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen, Pregovarački tim Vlade HNK poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim kolektivnim ugovorom", kaže Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Podsjećamo, danas od 13 sati sindikati srednjih škola HNK organizirali su protestnu šetnju, a nastava se obustavlja posljednja dva sata obje smjene u svim srednjim školama. Sindikati traže povećanje plata od petnaest posto, te ispunjenje niza drugih zahtjeva.