{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protestna šetnja prosvjetnih radnika u Mostaru: Prosječna plata u FBiH raste svima osim nama

10.9.2018. u 14:55
20
28
Protestna šetnja prosvjetnih radnika u Mostaru: Prosječna plata u FBiH raste svima osim nama
20
Želimo život dostojan čovjeka, poruka je jednog od transparenata koje je nosilo nekoliko stotina zaposlenih u srednjim školama HNK na današnjoj protestnoj šetnji ulicama Mostara.
Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK koje rade prema hrvatskom programu kazao je kako od vlasti ne žele mrvice, već ono što zaslužuju - dostojanstven život, a kako ih je na zatvaranje škola i proteste natjerala Vlada HNK.

"Deset godina nam samo smanjuju primanja. Topli obrok i regres su nam prepolovili, izbačeno nam je mentorstvo, savjetništvo, prepolovljen nam je prijevoz. Naša primanja su smanjena za više od 200 KM. U isto to vrijeme za ovih deset godina prosječna plata je u Federaciji porasla za 100 KM. Kome onda ta plata raste", zapitao se Milić.

Kazao je kako im Vlada nakon svega toga nudi mizernih 30 ili 40 KM te kako oni na te "mrvice" neće pristati.

"Mi naše zahtjeve imamo, iz Vlade se nisu oglasili. Poslije ovoga ćemo vidjeti koji je stav članstva, ali mislim da nećemo prezati ni od generalnog štrajka", najavio je Milić, ustvrdivši da je zaposlene u srednjim školama izrevoltirala Vlada uslovima koje je ponudila kolegama u osnovnom obrazovanju.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koje rade prema bosanskom programu, kazala je kako su danas odlučili biti bučni, jer Vlada HNK nije čula njihov glas sve ovo vrijeme.

"Koji će biti naredni koraci odlučit će članovi. Vidjet ćemo da li će nas Vlada pozvati na pregovore nakon ovog protesta. Bilo bi dobro da to bude ove sedmice", izjavila je Čomić.

Protestu su se odazvale sve srednje škole, čak i one koje nisu članice sindikata. demonstranti su šetali od Kantarevca do zgrade Vlade HNK.

Osim protestne šetnje, nastava je u svim srednjim školama obustavljena posljednja dva časa obje smjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: