Poruke mira bitne
4

Hadžović o sastanku u Istanbulu: Navikli smo na priče o velikim investicijama u izbornoj godini

Piše: I. Č.
Denis Hadžović (Foto: Arhiv/FENA)
Denis Hadžović (Foto: Arhiv/FENA)
Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kazao je u razgovoru za Klix.ba, nakon što su se utisci o jučerašnjem trilateralnom sastanku u Istanbulu slegli, da je susret u svakom slučaju bio pozitivan budući da su svi zvaničnici naglašavali opredijeljenost miru i stabilnosti. Međutim, ima i mnogo zamjerki.

Hadžović je kazao da je njegov stav u vezi posjete člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdogan u Istanbulu generalno pozitivan, ali da ima zamjerku što je Vučić iskoristio priliku da dogovori još jednu investiciju iz Turske, za razliku od Izetbegovića.

"Ukoliko se po dogovorenom modelu uspije realizovati izgradnja autoputa, odnosno brze ceste, to će ipak značiti da će biti nekih investicija u Bosni i Hercegovini, a samim tim će biti i više radnih mjesta. Ako se to ukomponuje sa pomirljivim porukama da neće biti problema između Bošnjaka i Srba na Balkanu, s te strane mislim da je sastanak i više nego pozitivan", kazao je Hadžović.

Podsjetio je da se u vezi izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, unutar Bosne i Hercegovine, nije mogao postići dogovor, što je u Istanbulu ipak uspjelo.

"Ako je ovakav prijedlog došao i ako je Turska spremna da to podrži, onda bih pozitivno ocijenio ovu posjetu i ovaj sastanak. Imam zamjerku što je predsjednik Srbije iskoristio priliku da dogovori još jednu investiciju iz Turske, za razliku od našeg člana Predsjedništva, što je Bosni i Hercegovini svakako potrebno", istakao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, problematično je što je praksa članova Predsjedništva da ne usaglašavaju svoje stavove prije međunarodnih posjeta, a da za to, pored jučerašnje trilateralne posjete, možemo naći čitav niz primjera.

"Čini se da svaki član Predsjedništva vodi samo svoju politiku. Nekad je upakuje u svoju političku opciju, nekad u nekakve druge. Mislim da je to isplivalo prilikom ove posjete, ali je to nažalost praksa koja ustaljena, a koju ja nipošto ne podržavam", rekao je Hadžović za Klix.ba.

Dodao je da se najbolje vidi kako članovi Predsjedništva BiH vode tri paralelne politike prilikom imenovanja ambasadora.

"Tu svako ima autonomiju da postavlja ljude koji dolaze iz njihovih političkih stranaka. Kad bi se pretresle njihove biografije, moglo bi se za većinu njih postići koncenzus da je to nije najbolji kandidat i najspremniji, koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati, ali to je odraz našeg političkog stanja. To se u posljednje vrijeme malo više problematizuje, ali je ustaljena praksa", kazao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, drugi je put da se politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda osjećaju isključenim iz ovih dogovora, ali da je to upravo rezultat prakse da se ne postigne zajednički koncenzus o pitanjima koja su od interesa za BiH.

"Ovo je drugi put da su Hrvati isključeni iz dogovora, ali dosta toga i Dragan Čović provodi samostalno bez konsultacija. Bilo bi najbolje to usaglasiti i efekti bi bili mnogo bolji kada bi se svi usaglasili i našli zajednički istup", poručio je Hadžović.

Podsjetio je da je prilikom zatvaranja Haškog tribunala, na završnoj konferenciji UN-a u New Yorku, Bosna i Hercegovina poslala ministra pravde BiH Josipa Grubešu koji nije imao usaglašen stav.

"To je po meni totalno neprihvatljivo. Mislim da je mnogo gore ono što se desilo prilikom odlaska visokog zvaničnika u New York, nego ovo što se desilo u vezi posjete Istanbulu. U New Yorku, gdje je najviše dešavanja bilo u vezi BiH, istupali su ministri pravde Hrvatske i Srbije, a pošto nije bio usaglašen stav, kod predstavnika BiH je bila prazna stolica", kazao je Hadžović.

Podsjetio je da je takvih istupa bilo kod svih političkih predstavnika u BiH, što je najveća problematika, koju Hadžović pripisuje tome što odnosi nikad nisu sazrijeli i što političari nikad nisu bili odgovorni prema građanima i imali jedinstven nastup i jedinstvene posjete.

Na pitanje kako je moguće da se velike investicije najavljuju uvijek u predizbornom periodu, Hadžović ističe da su Bosanci i Hercegovci najveći svjedoci takve prakse.

"Uoči općih izbora se najavljuju veliki insfrastrukturni projekti, velike investicije, ulaganja, a uoči lokalnih imamo asfaltiranjea i uljepšavanje ulica na lokalnom nivou. Nešto se realizuje, nešto ne. Budžeti se uglavnom prebacuju za treću, izbornu godinu, pa se tada najviše radi. Takva je politika i ne možemo to zamjerati", istakao je Hadžović.

Napomenuo je da građani, nažalost, ne koriste mehanizam kažnjavanja onih koji nisu ispunili svoja obećanja.

"Tu smo još uvijek nedovoljno izrasli kao građani koji imaju utjecaj na politički život u BiH. Možda još nismo u stadiju da možemo koristiti puni demokratski kapacitet koji nam je dat", zaključio je Denis Hadžović.