{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžiselimović: Elektroprivreda BiH mora isplatiti naknadu za zagađenje zraka

F
26.6.2012. u 13:51
5
2
Hadžiselimović: Elektroprivreda BiH mora isplatiti naknadu za zagađenje zraka
5
Hadžiselimović: Elektroprivreda BiH mora isplatiti naknadu za zagađenje zraka
Elektroprivreda BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli, Elektroprivreda BiH dužna je Tuzlanskom kantonu isplatiti sedam miliona i 105 hiljada KM, kao naknadu za zagađenje zraka iz Termoelektrane Tuzla od 2002. do 2006. godine.
Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona, o visini naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata, utvrđena je obaveza plaćanja naknade za zagađenje zraka, obveznici plaćanja, način obračuna naknade, uplate i druga pitanja od značaja za provođenje Odluke.

Primjena je počela 1. januara 2002. godine, nakon čega je Termoelektrana Tuzla uplatila dio naknade od 151.000 KM. Izvršenje ove obaveze, ubrzo je osporila Elektroprivreda BiH, a 2006. godine protiv ovog javnog preduzeća, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona podnijelo je tužbu radi nastalog duga. Pravosnažnu presudu u korist tužitelja, nedavno je donio Kantonalni sud u Tuzli.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a će ispoštovati rok od 30 dana u kojem bi Elektroprivreda BiH na račun TK-a morala isplatiti sedam miliona i 105 hiljada maraka. „Ukoliko se to ne dogodi, izvršenje pravosnažne presude Kantonalnog suda u Tuzli, tražit će se putem nadležnog suda u Sarajevu“, kazao je resorni kantonalni ministar Mirsad Hadžiselimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: