Presuda Općinskog suda TK
0

Elektroprivreda BiH mora platiti 13,79 miliona KM za zagađenje zraka

FENA
Elektroprivreda BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elektroprivreda BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Tuzli u vezi s naknadom za zagađenje zraka iz Termoelekrane Tuzla, predstavnici Elektroprivrede BiH su inicirali razgovore s Vladom tog kantona, te sklopili sporazum o izmirenju duga koji će biti potpisan u narednom periodu.

"Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je na sjednici 27. jula prihvatila predloženi tekst Sporazuma o izmirenju duga po presudi Općinskog suda u Tuzli i ovlastila generalnog direktora i izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove da s Vladom Tuzlanskog kantona zaključe Sporazum o izmirenju duga“, rečeno je Feni u JP Elektroprivreda BiH.

Ukupan iznos dugovanja utvrđen Sporazumom o izmirenju duga iznosi 13.799.413,84 KM od čega je glavnica 7.114.110,55, zatezna kamata 6.682.303, 29 i troškovi sudskog postupka 3.000,00 KM.

„Sporazum je sačinjen radi sprječavanja daljeg toka zateznih kamata i nastanka dodatnih troškova sudskog postupka“, navode iz EPBiH.

Kako dodaju iz EPBiH, 4. jula izjavljena je revizija Vrhovnom sudu Federacije BiH protiv presude Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je odbijena žalba JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i potvrđena prvostepena presuda Općinskog suda u Tuzli.

“S obzirom na to da se radi o velikom iznosu novca implementacija ovog sporazuma će uticati na poslovanje Društva prvenstveno na tokove novca. Ipak, smatramo da ovo neće dovesti u pitanje realizaciju planiranih investicija“, rečeno je Feni u Elektroprivredi BiH.