BiH
105

Hadžiomerović: Za Bošnjake 9. januar kao Dan RS-a ne postoji

FENA
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović izjavio je danas da za njih Zakon o Danu RS-a, 9. januaru, ne postoji, jer je Ustavni sud BiH ukinuo taj datum kao prazik u entitetu RS.

"Iscrpili smo sve mogućnosti osporavanja tog datuma i ne možemo više odlučivati o nečemu što ne postoji", kategoričan je Hadžiomerović navodeći da je Ustavni sud BiH sve rekao o toj temi.

Nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo danas da Zakonom o Danu RS-a, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici 25. oktobra 2016. godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Hadžiomerović je rekao da je Ustavni sud RS-a potvrdio da se "već odavno pretvorio u instrument najrigidnije politike".

"Ta politika želi da ovlada na isti način i Ustavnim sudom BiH, što je nemoguće i u tome nikada neće uspjeti", naveo je Hadžiomerović.

Može se, dodao je, navesti mnogo primjera o kakvom se Ustavnom sudu RS-a radi, imajući u vidu njegov Poslovnik te akte u kojima su korištene različite procedure, kao što je bio slučaj sa Zakonom i popisu i odlukama o referendumu u RS-u.

"Stoga je bespotrebno bilo šta navoditi, jer je mnogo već činjenica rečeno o Ustavnom sudu RS-a", rekao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka je smatrao da je Dan RS-a, koji se po spornom zakonu obilježava i praznuje 9. januara, neprihvatljiv za bošnjački narod, jer se na ovaj način krše prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, da budu jednakopravni i jednako tretirani u smislu promoviranja kulture, tradicije, vjere i kulturnog naslijeđa.

Ukazali su da je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine utvrđena neustavnost odredbe o 9. januaru kao Danu Republike, zbog čega taj datum nije prihvatljiv kao Dan RS-a. Međutim, Vijeće Ustavnog suda RS-a je odlučilo da iz sadržaja osporenog Zakona ne proizilazi da on diskriminiše ili dovodi u podređeni položaj bilo koji konstitutivni narod u RS-u u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa definiranim Ustavom RS-a.

Sadržaj ovog zakona, prema ocjeni Vijeća Ustavnog suda RS-a, ne sadrži vjerske, niti nacionalne elemente koji bi mogli dovesti do eventualne dominacije konstitutivnog srpskog naroda u promoviranju kulture, tradicije ili vjere, kako to smatra Klub delegata bošnjačkog naroda.

"Naprotiv, Zakonom je propisano da se Dan RS-a obilježava i praznuje kao sekularni praznik, što znači da nema religijskih, ni nacionalnih dimenzija, već da podjednako tretira sve građane. Zbog toga, Vijeće smatra da nema uporište stav podnosioca zahtjeva da se ovaj praznik odnosi samo na srpski narod", saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.