BiH
0

Hadžiomerović: Tražit ćemo ocjenu ustavnosti zakona o grobljima u RS

FENA
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zatražit će ocjenu ustavnosti Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a, potvrdio je za Agenciju FENA predsjedavajući tog kluba Mujo Hadžiomerović.

On je to najavio komentirajući današnju odluku Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a koje je odlučilo da Zakonom o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a nije povrijeđen vitalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Hadžiomerović je ponovio da je sporan i Poslovnik po kojem odlučuju sudije Ustavnog suda RS-a.

"Dok god sudije Ustavnog suda RS-a budu radile po neustavnom Poslovniku bit će ovako kao danas, da nam prevode šta je to naš vitalni nacionalni interes", kazao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka će, naglasio je, svim pravnim sredstvima osporavati Zakon o grobljima i pogrebnoj djetnosti.

"Sljedeća faza, čim se Zakon objavi, bit će preispitivanje ocjene ustavnosti i zakonitosti u Ustavnom sudu BiH", rekao je predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu je, odbacujući zahtjev bošnjačkog kluba, navelo da se u njemu ne ukazuje na konkretnu normu koja vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda, već se suštinski izražava bojazan da bi budućom normativnom aktivnošću moglo doći do ugrožavanja imovine i statusa Islamske zajednice, kao i vjerskih običaja bošnjačkog i drugih konstitutivnih naroda.

Vijeće smatra da činjenica što zakon ne sadrži normativno rješenje koje bi bilo u skladu sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda, ne može, samo po sebi, dovesti do povrede bilo čijeg vitalnog nacionalnog interesa, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a. 

Predmet razmatranja Vijeća bilo je meritorno odlučivanje o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a koji smatra da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tog naroda koji se odnosi na „obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno naslijeđa“.

Povredu ovog vitalnog interesa Klub bošnjačkog naroda vidi, između ostalog, u tome što pojedine odredbe osporenog Zakona dovode u pitanje prava vjerskih zajednica, pa tako i Islamske zajednice, na upravljanje, raspolaganje i propisivanje prava, načina ukopa umrlih članova zajednice u grobljima vjerskih zajednica.

Također, povreda se, prema stavu ovoga kluba, očituje i u tome što je pojedinim odredbama osporenog Zakona predviđena mogućnost da se prostor groblja koristi za druge namjene, odnosno da se vrši izmještanje grobalja, što za vjerska groblja nije prihvatljivo, s obzirom na to da ona imaju trajnu vrijednost i predstavljaju dio kulturnog naslijeđa određenog naroda.