BiH
14

Hadžiomerović: Previše je ovlasti dato Dodiku samo jednom odlukom

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon što nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o pretresu u Bosanskom Novom, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović kazao je da se Bošnjaci u ovom entitetu osjećaju nesigurnim.

Vijeće naroda Republike Srpske nije podržalo veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključke Narodne skupštine RS, od 10. decembra, "o nezakonitom i neustavnom postupanju“ Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom akcije na području Bosanskog Novog.

Hadžiomerović ističe da mu je žao zbog toga, ali da su bošnjački predstavnici u svakom slučaju poslali upozorenje s obzirom na to da zaključci koji su doneseni u decembru dobro impliciraju ono što se desilo u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a.

"Odlukom iz 2013. godine i ovlastima koje se daju predsjedniku RS-a zaista se dovodi predsjednik kao vrhovni komandant Ministarstva unutrašnjih poslova. Previše je ovlasti za ovog predsjednika na osnovu jedne odluke koja je donesena", rekao je Hadžiomerović.

On je dodao da se Bošnjaci u entitetu RS osjećaju nesigurnim jer ih je u posljednje vrijeme sve manje.

"Od 2009. godine u MUP-u RS do danas je smanjen broj pripadnika za 20 posto, a ovo što su zastupnici uradili u NSRS, da pored spolne postoji ugrađena odredba nacionalne zastupljenosti, je nedovoljno bez uputa kako će se to realizovati. Zato ne smijemo pustiti sve ovo što se dešava u RS-u", kazao je Hadžiomerović.

On podsjeća i da su prema statističkim podacima intenzivirane krađe i napadi na vjerske objekte u manjem bh. entitetu.

"Naravno, tu imamo i političkih izjava, slavlja i nepoštivanja odluka institucija BiH poput Ustavnog suda BiH. Krajnje je vrijeme da se svi zajedno upitamo do kada će se dešavati ovo političko nasilje koje sprovodi aktuelna vlast u Banjoj Luci"; zaključio je Hadžiomerović.