Bez podrške
51

Hadžiomerović: Bošnjaci ponovo žrtve diskriminacije u RS-u

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović izrazio je žaljenje, jer vlast u entitetsu RS još jednom nije pokazala senzibilitet prema žrtvama bošnjačkog naroda, koje su pretrpjele ratnu torturu.

"Bošnjačke žrtve su i Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture diskiminisane, kao i 2014. godine kada je usvojen zakon o unutrašnjem dugu RS-a, kojim im je uskraćeno bar malo satisfakcije, nakon što su dobili pravosnažne sudske presude, ali neće dočekati isplate - ukazao je Hadžiomerović.

Smatra da je u RS “na sceni političko-unitaristički korov, u glavama onih koji su na vlasti”.

Postavio je pitanje kome bi smetalo izjednačavanje pravne prakse za dokazivanje statusa žrtve na cijelom prostoru države BiH.

"U tom slučaju ne bi bilo tvrdnji da je nečija žrtva veća ili manja od drugih", dodao je Hadžiomerović, nakon sjednice Zajedničke komisije, na kojoj nisu podržani amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture i o zakonu će odlučiti Ustavni sud RS-a. I potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić smatra da je zakon diskriminisao žrtve koje nisu iz srpskog naroda.

"Pali smo danas na ispitu", ocijenio je Bratić.

Šef Kluba Srba Pero Petrović tvrdi da ne stoje tvrdnje kolega iz bošnjačkog kluba.