Sud BiH
0

Hadžikaduniću uvjetna osuda

FENA
Sud BiH prihvatio je nakon razmatranja Sporazum o priznanju krivnje sklopljen između Tužilaštva BiH i optuženog Damira Hadžikadunića, te izrekao presudu kojom je Damir Hadžikadunić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

S tim u vezi Sud mu je izrekao uvjetnu osudu kojom je Hadžikaduniću utvrđena kazna zatvora od dvije godine.

Istovremeno je određeno da se utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ako optuženi u roku od pet godina od dana pravomoćnosti presude ne izvrši novo krivično djelo.

Optuženi se presudom obavezao i platiti 2.000 KM na ime pribavljene imovinske koristi krivičnim djelom. Ta novčana sredstva je dužan platiti u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

U izreci presude stoji da je optuženi Hadžikadunić iz koristoljublja kao pripadnik organizovane grupe koja je organizovana radi prebacivanja ilegalnih imigranata, učestvovao u njihovom ilegalnom prebacivanju preko teritorije BiH u druge države i omogućio osobama koje nisu državljani države primaoca, niti u njoj imaju stalni boravak, da ostanu na području te države, saopćeno je iz Suda BiH.