Put BiH ka NATO-u
471

Hadžikadić traži izvinjenje Rusije: Miješanje u unutrašnju politiku BiH je neprijateljski čin

M. G.
Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, reagirao je na izjave ruskog ambasadora u BiH da će Rusija reagirati ukoliko se BiH približi ulasku u NATO, što će Moskva smatrati neprijateljskim činom, nazvavši ih neprijateljskim.

Kako je rekao Hadžikadić, kao jedna od pet svjedoka koji je potpisao Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, Ruska Federacija bi se trebala suzdržati od ovakvih i sličnih eklatantnih kršenja vladavine zakona u našoj državi.

To, u ovom konkretnom slučaju, znači Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je rezultat širokog nacionalnog konsenzusa i usvojen je u oba doma Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Hadžikadić.

Dodao je da činjenicu da Ruska Federacija protestuje protiv izričite odredbe jednog od važećih državnih zakona Bosne i Hercegovine, smatra neprijateljskim činom Ruske Federacije.

"Ovim putem pozivam institucije Ruske Federacije da građanima i institucijama naše države upute javno izvinjenje za ovakve i slične skandalozne izjave, kao i da se suzdrže od sličnih neprijateljskih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini u budućnosti", istakao je Hadžikadić.

Podsjećamo, ruski ambasador u BiH Igor Kalabukhov rekao je da će svako približavanje BiH NATO-u Rusija smatrati neprijateljskim činom, što bi moglo prouzrokovati određene "reakcije". Ove izjave naišle su na osudu velikog broja bh. zvaničnika, ali i javnosti.