Izbori u Starom Gradu
0

Hadžikadić objasnio zbog čega nije podržao Selimbegovića, a ni Čengića

A. Ku.
Hadžikadić: Ne mogu dočekati 2024. godinu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hadžikadić: Ne mogu dočekati 2024. godinu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Platforme za progres (PzP) Mirsad Hadžikadić objasnio je zbog čega ova stranka nije pružila podršku jednom od kandidata za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Na početku je naveo da je ova Platforma za progres građanima obećala da će svoje odluke donositi na osnovu sljedećih principa: država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost.

Time se, kaže, vode i tako procjenjuju i kandidate za načelnika ove općine.

"S jedne strane, imamo kandidata stranke koja je podržavala i prethodnog načelnika zadnja dva izborna ciklusa. Danas je taj načelnik optužen za kriminalne radnje. Dalje, ovaj kandidat je uvjeren da su bahatost, ponižavanje protukandidata, populizam i diploma o čijem se kvalitetu ovih dana uveliko raspravlja dovoljne kvalifikacije za obavljanje poslova načelnika općine. Iako kaže da je ‘nova energija’, u politici je cijelu svoju karijeru", naveo je Hadžikadić, govoreći o Irfanu Čengiću.

Zatim se osvrnuo i na Dženana Selimbegovića.

"Drugi kandidat, pored neiskustva, nosi breme stranke koja je svojim djelovanjem pokazala da je uzrok trenutnog stanja u državi. Oni su u prethodnim decenijama pokazali šta mogu i znaju. Čak i nedavno, propustili su priliku da se reformišu, zbog čega nemamo razloga vjerovati da bi ubuduće djelovali drugačije", istakao je.

Dodaje da su predstojeći izbori u ovoj sarajevskoj općini još jedna utrka gdje principi, originalne ideje i istinski osmišljeni programi za nisu bitni.

"Ne mogu dočekati 2024. godinu kada ćemo, nadam se, imati kandidata ili kandidatkinju za kojeg/ koju će građani moći glasati čiste savjesti", zaključio je Hadžikadić.