U sred sedmice
140

Hadžikadić o Čovićevoj najavi neradnog dana: Sveti hrvatski izbori i ponižavanje BiH

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić prokomentarisao je najavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da će dan izbora za Hrvatski sabor biti neradni u Bosni i Hercegovini.
Izbori za Hrvatski sabor su zakazani za 16. april, a prema hrvatskom zakonu taj dan će biti neradni. Međutim, bh. zakoni ne tretiraju hrvatske izbore, stoga je srijeda, kada su zakazani izbori, u BiH uobičajeni radni dan.

S obzirom na to da se hrvatski HDZ uvijek u velikoj mjeri oslanjao i na glasače iz Hercegovine, odluka o organizovanju izbora u sred radne sedmice bi im mogla škoditi. No, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdi da će taj dan također biti neradni i u BiH.

Hadžikadić u svojoj objavi o "svetim hrvatskim izborima i ponižavanju BiH" kaže da Čovićeva najava govori o tendenciji susjeda da obesmisle BiH.

"Nijedan dan u Bosni i Hercegovini izgleda ne može proći bez ponižavanja njenih institucija i nje same i to od strane onih koji su plaćeni da je štite i rade u njenom najboljem interesu. Tako danas Čović proglasi hrvatske izbore svetkovinom, a dan njihovog održavanja najavio je kao neradni u Bosni i Hercegovini. Pred vratima Evropske unije, Čović i Dodik ne prestaju pokazivati da oni od svojih agendi koje za cilj imaju uništenje države i ostvarenje velikonacionalnih i velikodržavnih tendencija susjeda, neće odustati", poručio je.

Osvrnuo se i na pomake koje je BiH napravila na EU putu, kazavši da bh. građani neće od toga imati mnogo koristi.

"Nikakva obećanja fondova i brzog novca koji će na kraju najviše ugrabiti vlastodršci nam neće vratiti poštovanje državi. To poštovanje možemo nametnuti jedino mi sami. A ni EU nam neće donijeti sreću ako ćemo dozvoliti da nas naši lideri svakodnevno ponižavaju i da obezvređuju i negiraju sve što je državno i naše, bosanskohercegovačko", naveo je.