BiH
156

Hadžihalilovića vila: Ishodišna kuća izgrađena početkom 19. stoljeća zadržala samo izvorne temelje

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ishodišna kuća Hadžihalilovića vila u sarajevskom naselju Dobrinja prvobitno je izgrađena u 20-im godinama 19. stoljeća. Od stare građevine ostali su samo temelji i oblik kuće, jer je uništena do temelja u proteklom ratu. Riječ je o objektu od kulturnog značaja Općine Novi Grad.

Objekat je izgradila ugledna sarajevska porodica Hadžihalilović u vrijeme kada je poljoprivredna reforma Kraljevine Jugoslavije uništila velika gazdinstva. Vila je čuvana i održavana kroz tri generacije kao centar okupljanja i odmora porodica, a postala je poznata po orijentalnoj biblioteci.

U vrijeme kada je izgrađena vila, život se odvijao prema ciklusima godišnjih doba. Zima se provodila u gradskim četvrtima i čaršijama, a u proljeće bi zemljoposjednici otišli na svoja imanja koja su se nalazila u okolini. Ishodišta su građena kako bi život njihovoj porodici, radnicima i gostima bio ugodniji i kako bi se osjećali kao kod kuće.

Hadžihalilovića vila napravljena je u tadašnjem selu Dobrinja koje je dobilo ime po istoimenoj rijeci koja dolazi s južnih padina Trebevića. U vrijeme Austrougarske vladavine, tuda je prolazila i uskotračna pruga.

Objekat je površine 220 metara kvadratnih (prizemlje i sprat), sa dvije prijemne prostorije i dvije sale, ima kuhinju, sanitarni čvor, ostavu i zavojno stepenište, koje spaja prizemlje i sprat s unutrašnje strane. Dobro je osvijetljen sa južne strane i ima mali balkon koji je napravljen u orijentalnom stilu. Ispred kuće bio je ljetnikovac koji je obnovljen.

Nažalost, u ratu je kroz Dobrinju prolazila prva linija i objekat je potpuno uništen. Potom je godinama propadao, nakon čega ga je otkupila Općina Novi Grad i počela obnovu 2007. godine. Otvoren je sljedeće godine.

"Knjižni fond je potpuno uništen u ratu i nismo ga obnovili, ali ćemo pokušati to uraditi u narednom periodu, a biblioteka bi se trebala nalaziti u podrumskim prostorijama. Objekat je zadržao gabarite starog, podrumske prostorije i oblik, ali je renoviran moderno. Također, ističe se drvenarija koja se nalazi u svim dijelovima, a ostalo smo pokušali nadomjestiti namještajem koji je ručno urađen u stilu iz tog perioda", rekao je nam je Ramiz Duraković, direktor JP Lokom d.o.o. Sarajevo koje upravlja ovim objektom i u kojem se nalaze njihove prostorije.

Oko objekta je lijepo uređeno dvorište sa autohtonim hortikulturnim zasadima i cvijećem, a ima fontanu. Prostor je namijenjen za održavanje kulturnih manifestacija na otvorenom. Bitno je naglasiti da je unutrašnji prostor privremeno pretvoren u kancelarijski.

Objekat je namijenjen za održavanje kulturnih manifestacija književnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva, za protokolarne sastanke, poslovne susrete, promocije, turističke manifestacije, prezentacije i slične manifestacije od značaja za Općinu, Grad i Kanton Sarajevo pa i šire. Često ga obilaze i učenici s područja ove općine gdje mogu saznati više o prošlosti i svrsi ovakvih kuća.

Hadžihalilovića vila je stambeni objekat evidentiran kao graditeljsko naslijeđe na prostoru Kantona Sarajevo i nepokretno dobro baštine u dokumentaciji Kantonalnog zavoda za zaštitu kuturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine Kantona Sarajevo.